måndag 4 juni 2007

Replik i DN - och så sjukvården i Lund

I dagens DN publiceras en replik från mig på lördagens angrepp från tre borgerliga KU-ledamöter. Det är förstås självklart att när man angrips på en helsida i en brett upplagd artikel, så måste man ha rätt att gå i svaromål. Jag försöker svara så korrekt och sakligt som möjligt, för att bl a bemöta kritiken mot de frågor jag ställt i utfrågningarna.

Jag tycker att det är sorgligt att de borgerliga ledamöterna visar så lite integritet i förhållande till sina statsråd. Det var tydligt redan under utfrågningarna. KU är Riksdagens kontrollorgan, och då kan man inte ha en så devot och nästan lismande inställning i utfrågningarna som de borgerliga visade upp. Man bad nästan om ursäkt för att man kallat statsråden till sig. Allmänheten måste undra om KU-majoriteten verkligen tar sitt granskande uppdrag på allvar.

I övrigt läser jag i dagens Sydsvenskan om att nedskärningarna på Universitetssjukhuset i Lund innebär att vårdgarantin inte längre kan klaras. Nä, det är väl inte så konstigt, om man skär ner på sjukhuset i en omfattning som motsvarar ca 400-500 anställda. 200 miljoner kronor ska bort, bara i Lund. Och det är fler skånska sjukhus som kommer att drabbas. Totalt drar de borgerliga partierna tillsammans med miljöpartiet ner på skånsk sjukvård med 600 miljoner kronor, vilket är den största neddragningen i skånsk sjukvård någonsin.

Då blir det självklart så, att de planerade operationerna får skjutas på framtiden, eftersom akutsjukvården måste värnas. Därmed äventyras vårdgarantin. Det påtalade jag redan i mars, i en interpellationsdebatt med socialminister Göran Hägglund (kd). Han brydde sig emellertid inte ett dugg om vad hans partikamrater höll på med i Skåne, inte ens mot bakgrund av att det faktiskt också drabbar övriga landet, eftersom Lund tar emot patienter från hela Sverige.

Så nu är det så att det parti, kd, som skrek högst om mer pengar till sjukvården före valet, nu är det parti som håller i yxan när de största nedskärningarna någonsin genomförs. Är det konstigt att opinionssiffrorna ser ut som de gör?

Inga kommentarer: