fredag 15 juni 2007

Reinfeldt är konflikträdd

I SvD kan vi läsa, och i Ekot kan vi lyssna till, kritik mot den nya "Reinfeldtdoktrinen", d v s att han inte ska ta upp några konkreta fall när det gäller brott mot mänskliga rättigheter, när han träffar andra stats- och regeringschefer. Amnesty, som nu verkligen tycks ha fått upp farten, och ett antal borgerliga ledamöter i utrikesutskottet, är kritiska.

Det är förstås en mycket konstig linje, men det förklarar en del. Det var därför Reinfeldt låg så lågt när han träffade den kinesiske presidenten i förra veckan, och det var därför han inte tog upp fallet med livstidsdömda Annika Östberg när han träffade Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger tidigare i vår.

Det var inte bara det att han inte ville - det är tydligen en ny princip för Sverige. Jag vill påminna om att Göran Persson tog upp fallet med den fängslade Guantanamosvensken med George W Bush - och han blev senare frisläppt.

Beror då detta på att Fredrik Reinfeldt inte bryr sig om mänskliga rättigheter? Nej, det tror jag inte. Det gör han säkert, lika mycket som någon annan. Beror det på att han tycker att det är under hans värdighet att diskutera enskilda personers öden? Ja, kanske. Reinfeldt försöker ju ställa sig över sådana "småsaker".

Men den grundläggande orsaken är att han helt enkelt är konflikträdd. Han vill inte stöta sig med någon - varken någon väljare, så vida de inte är svaga och saknar starka röster, som de arbetslösa - eller någon stats- och regeringschef. Som ende europeiske regeringschef försökte han släta över George W Bushs oblyga försök att splittra världen i klimatfrågan. När Tysklands Angela Merkel bet ifrån, och slog vakt om Kyotoöverenskommelsen, kröp Reinfeldt istället ihop som en mus vid Bushs fötter - samtidigt som han försökte att hålla sig väl med Merkel.

Förmodligen kommer vi att få se samma sak när EU:s stats- och regeringschefer samlas om en vecka för att diskutera nytt EU-fördrag. Reinfeldt kommer att vika ner sig på en rad viktiga punkter, det är mitt grundtips.

I övrigt kan man idag i Sydsvenskan läsa om budgetdebatten i Lunds kommunfullmäktige. Kommunalskatten sänks med mindre än 1 procent - och priset på en bussbiljett höjs med 25 procent! Barnomsorgen får så lite pengar att man inte kan klara behovet, men ansvarigt kommunalråd Tove Klette (fp) har käckt förklarat att även om det inte blir pengar nog för bygga nya dagis, så kan man lösa det med ur-och-skur-avdelningar...

Igår utsågs Lund till Sveriges bästa kommun att bo i, vilket man också kan läsa om i SvD . Och ja, det här är en bra kommun. Men om borgerligheten ska fortsätta med att skära ner i barnomsorgen och skolan, då lär vi inte toppa listan någon mer gång.

6 kommentarer:

Marika B Hansen sa...

Vem är förvånad över att Reinfeldt kryper för Bush? Inte jag i alla fall. Det som stod att läsa om hans möte med presidenten och den andre terminatorn fick mig mest att tänka på lillebror som äntligen får lov att hänga med coola storbror och hans polare. Då gäller det knipa igen och vara cool själv, det finns ingen plats för integretet eller egen vilja. Visst är han konflikträdd. Men så har väl den moderata utrikespolitiken alltid fungerat västerut.

Martin Karlsson sa...

Hej Morgan,

du som har en akademisk utbildning kanske skulle kunna ta upp Littorins bluff-examen. Det är synd att detta bedrägeri nu tycks passera utan konsekvenser för Littorin och att journalister som Aftonbladets Lena Mellin uppenbarligen inte är kompetenta att bebdöma sanningshalten i påståendena.

Morgan Johansson sa...

Till Mika: jo, så har väl kanske m alltid fungerat. Men man blir ändå lika förvånad varje gång. Och så kontrasten: svaga grupper i Sverige vågar man ge sig på - sjuka, arbetslösa, sjukpensionärer - för de slår inte tillbaka. Men när det gäller att stå upp mot de som är starka - ja, då kryper Reinfeldt ihop som en mus.
Till Martin: låter intressant. Vad har du för källa?

Martin Karlsson sa...

"intressant. Vad har du för källa?"

Äh, det var inget förresten.

BODIL sa...

HEJ MORGAN,

DET ÄR PATETISKT ATT SE OCH HÖRA DINA SURA INLÄGG MOT ALLIANSEN OCH
REINFELDT OCH BILDT.
KOM MED DIN EGEN POLITIK ISTÄLLET.
BETRÄFFANDE LITTORIN SÅ ÄR DET VÄL BÄTTRE MED EN BMA ÄN INGEN ALLS.
MEN DET KANSKE ÄR FÖR SVÅRT FÖR INSKRÄNKTA SOSSAR ATT FÖRSTÅ.
VAR ÄR DIN EGEN AKADEMISKA EXAMEN AVLAGD OCH HUR MÅNGA POÄNG SKULLE VARA INTRESSANT ATT FÅ VETA.
FÖR ÖVRIGT ANSER JAG ATT SOCIALISMEN ÄR DÖD.

Morgan Johansson sa...

Bodil, jag tycker inte att antalet akademiska poäng eller examina är ett bra mått på hur duglig man är som politiker. Gunnar sträng var en av sveriges skickligaste finansministrar någonsin, och hade bara folkskola - men massor av självstudier och fackliga studier. Men för littorin tycks det vara viktigt, annars hade han ju inte köpt en examen vid ett fuskuniversitet. Själv är jag fil kand i statsvetenskap (70p) i lund, med nationalekonomi som andraaämne, 35p. Dessutom bl a ekonomisk historia och juridik.