torsdag 14 juni 2007

Sexualfanatikerna i Vatikanen - och så uppåt i SCB!

I SvD kan vi idag läsa om hur Vatikanen ger sig på människorättsorganisationen Amnesty. Skälet är tydligen att Amnesty försvarar kvinnors rätt till abort, åtminstone när graviditeten innebär fara för kvinnans liv, eller när hon utsatts för våldtäkt eller incest.

Det är fullständigt hårresande. Först ska sägas att abortfrågan innebär ett etiskt dilemma. Någonstans måste man dra en gräns för när abort ska tillåtas, beroende på hur långt graviditeten kommit. En sådan finns ju också, och alla vi som försvarar aborträtten anser nog att det är en svår avvägning man fått göra.

Men katolska kyrkan intar en position som är så extrem att den inte kan försvaras med några logiska argument. Kvinnor som blivit våldtagna eller själva riskerar att dö, eller som blivit utsatta för incest, ska alltså tvingas att föda barnen. Hur blir livet för de kvinnorna? Och hur kommer livet att bli för barnen? Och hur många kvinnor kommer att ta risken att göra en illegal abort - och dämed kanske dö eller bli lemlästad för livet? Varje år beräknas 70 000 kvinnor dö till följd av illegala aborter.

En sådan politik är omänsklig och verklighetsfrämmande, och den kan bara upprätthållas av människor som själva inte förstår sig på eller har egen verklig erfarenhet av vad livet kan utsätta människor för. De katolska prästerna, som ju inte tillåts ha någon normal erfarenhet av relationen mellan män och kvinnor, ska föreskriva för alla oss andra hur vi ska leva. Det är ett bisarrt sektbeteende i ledningen för det som trots allt är en av världens största kyrkor.

Jag vet att många vanliga katoliker reagerar mot påve- och prästväldet när det tar sig sådana fundamentalistiska former. Måtte de nu skrika högt. Mänskliga rättigheter är också kvinnors rättigheter. Det har Amnesty förstått, men inte Vatikanen.

För övrigt kan vi idag glädja oss åt ytterligare en bekräftelse på att människor känner sig lurade av den nya regeringen. Väljarna ville inte ha ett systemskifte, men när det nu går upp för dem att det är det de får, reagerar de. I dagens SCB kollapsar stödet fullständigt för regeringspartierna.

Efter ett år har Reinfeldt kört i diket. Häromdagen försökte han förtvivlat lyfta fram en Demoskopmätning som tycktes tyda på att borgerligheten var på väg i kapp. Han togs snabbt ur den villfarelsen. Man frågar sig: om stödet är så svagt för högerpartierna idag, när det är högkonjunktur, hur kommer det då inte att se ut om och när konjunkturen vänder nedåt? Om detta skriver idag också SvD och DN.

3 kommentarer:

kjell sa...

Sedan fria aborter införts i Sverige är det 1 miljon barn som inte fått födas. Vad hade de för rättigheter?
I EU utförs en abort var 23:e sekund!
I England har 40 miljoner barn inte fått födas sedan aborter blev fria.
Sedan tycker man det är ett problem med att vi har en åldrande befolkning... Ok, när ingen tar hand om dig när du är gammal kanske det beror på att han eller hon är aborterad!
Morgan, vad gjorde du egentligen mot aborter när du var folkhälsominister? Inget som gjorde att statistiken gick ner i alla fall...

Morgan Johansson sa...

Vad gjorde jag? Ja, jag förespråkade bl a sexualundervisning och rätt till preventivmedel. Båda delar motarbetas av de fanatiker som styr i Vatikanen, men också i en rad andra kristna kyrkor, och inom islam. Ingen har dött av kunskap - däremot är det många som dött av religiöst bigotteri. Det är djupt omoraliskt och omänskligt att brännmärka kondomanvändning och aborter i en värld där 40 miljoner människor har HIV, och där 70 000 kvinnor dör varje år av illegala aborter.

Mika sa...

Men du, Kjell.. Hur många människor har vi förlorat i världen genom att folk använder preventivmedel eller på annat sätt familjeplanerar? Målet kan väl ändå inte vara att vi bara ska vara så många som möjligt på jorden. Vet inte om tanken någon gång slagit dig men barn kommer faktiskt inte till världen för att ta hand om oss andra när vi blir gamla - de har rätt att själva bli omhändertagna av föräldrar som har något att erbjuda. Skärp dig!