tisdag 15 maj 2007

Reinfeldt måste prata bensinskatter med Bush

Idag träffar statsminister Fredrik Reinfeldt USA:s president George Bush. Klimatfrågan ska stå överst på dagordningen, och det är ju på tiden för både Bush och Reinfeldt. Sydsvenskans Olle Lönnéus skriver idag att Bush och Reinfeldt är "två av de sista ledarna i västvärlden" som insett att växthuseffekten inte går att strunta i.

Men vad ska de prata om? Det sades ju vara på väg fram ett avtal om samarbete, men häromdagen rapporterade SvD att det inte skulle bli av. Och det är väl klart: detta är två politiker som egentligen inte vill något i klimatpolitiken. Vad skulle de avtala om?

USA har 4 procent av jordens befolkning, men släpper ut 25 procent av växthusgaserna. I borgerliga media rapporteras ofta i berömmande ordalag om amerikansk tillväxt och sysselsättning. Men då glömmer man att den amerikanska ekonomin alltid varit dopad med låga olje- och bensinpriser. Tänk om västeuropa skulle tillåta sig bensinpriser på 5-6 kronor per liter - hur skulle då utsläppssituationen se ut? Den bistra sanningen är att USA lever över allas våra tillgångar, genom att ta i anspråk ett ekologiskt utrymme som egentligen inte finns.

Om Fredrik Reinfeldt menar allvar med sitt nyväckta klimatintresse, måste han ta upp bensinskattefrågan med Bush. Så länge USA ligger kvar på dessa låga nivåer kommer inget att hända, hur mycket forskningsprojekt man än drar igång.

Men det blir kanske svårt för Reinfeldt. Det var trots allt inte så länge sedan han själv stod för lägre bensinskatter.

Läser för övrigt idag om den nya borgerliga budgeten i Lund. Skatten sänks med 15 öre per skattekrona, vilket ger 19 kronor mer i plånboken i månaden för den som tjänar 15 000. Samtidigt tvingas kommunen fördubbla sin upplåning för att klara investeringarna. Och barnomsorgen får inte nog med pengar för att klara sig. Det sista kommenterar det ansvariga kommunalrådet Tove Klette (fp) såhär:

"Men förskolorna är väldigt uppfinningsrika. Det blir Ur- och skuravdelningar."

Alltså: eftersom kommunen inte har råd att bygga fler dagis, så måste barnen vara ute hela dagarna året om, oavsett om föräldrarna vill det eller inte. Och nej, det är inget aprilskämt.

Inga kommentarer: