IRAKISKA KURDISTAN, ERBIL: I förmiddags åkte jag de ca 15 milen från Suleymania till Erbil. Vägarna är dåliga och trafiken stundtals tät, så det tog över 2,5 timme. Dessutom är det ganska många säkerhetskontroller. Bilen kördes av några unga PUK-aktivister i kostym - och kalashnikov. Säkerheten har ju skärpts efter sprängdådet i Erbilområdet i förra veckan, då 50 människor dödades av en islamistisk självmordsbombare.
Den ökade vaksamheten märktes också när vi kom fram till det kurdiska parlamentet. Det är förstås ett väntat mål för islamisterna, och därför var säkerheten rigorös, med massiva avspärrningar. Tråkigt, men det är inte mycket att göra. Den här delen av Irak var ju länge förskonad från terrordåd, men efter förra veckan vet vi att det kan hända också här.
Jag besökte parlamentet också på min förra resa, 2001, och då fungerade det inte riktigt, eftersom nästan hälften av ledamöterna, PUK:s, bojkottade parlamentet efter en schism med det andra stora partiet, KDP, om bland annat fördelningen av tullinkomsterna. Men sedan några år tillbaka är det återigen ett fungerande parlament.
I parlamentet träffade jag talmannen, Adnan Mufti, och vi diskuterade en rad frågor - flyktingfrågan, konstitutionen, den parlamentariska situationen. Jag tog också upp mordet på Duá Khalil Aswad, den 17-åriga flicka som blev stenad till döds 7 april i Mosulområdet i norra Irak. Det var ett s k hedersmord som medlemmar av flickans familj begick för att hon blivit förälskad i en kille som tillhörde en annan religion. Hon var yezidier, han sunnimuslim. Yezidier tillåter sällan att någon gifter sig utanför den egna gruppen.
Mordet dokumenterades dessutom på video med hjälp av mobiltelefoner, och lades ut på Internet. Där kan man också se att närvarande poliser håller sig fullständigt passiva. Mer att läsa om detta finns bl a i Aftonbladet.
Det var naturligtvis ett avskyvärt brott. Det har också förekommit uppgifter om att straffen för dessa brott är mycket låga - ner mot 6 månaders fängelse. När jag läste det blev jag förvånad, eftersom vi diskuterade hedersmord redan 2001, och att man då höll på att ändra lagarna. Talmannen visade sig vara mycket insatt i det aktuella fallet, och han berättade att i de kurdiska delarna av Irak har man skärpt lagstiftningen, så att dessa mord jämställs med alla andra mord ur straffhänseende, d v s regelmässigt livstids fängelse. Det var dessutom så, att när parlamentet nyligen antog en lag om att kunna frige fångar som skött sig i fängelse, så undantog man uttryckligen terrorister, narkotikabrottslingar, rånmördare - och hedersmördare. Man tar alltså detta på stort allvar.
Men detta gäller i Kurdistan. I övriga Irak är det fortfarande strafflagarna från Saddams tid som gäller, och där ser man mycket mildare på dessa brott. I fallet Duá kompliceras frågan eftersom Mosul är ett område vars tillhörighet ännu inte är avgjord. Än så länge är det Bagdad som har överhöghet, men man ska folkomrösta också där, precis som i Kirkuk.
Därför kunde mördarna ha kommit lindrigt undan - om inte fyra av dem varit så dumma att de flytt in på kurdiskt område, där de greps av kurdisk polis. De kommer nu att dömas efter kurdisk lag, som alltså ser strängt på hedersmord, och förmodligen får de mycket hårda straff. Se där - ibland tar rättvisan oväntade vägar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar