onsdag 9 maj 2007

Välkommen till min blogg

Hej och välkommen till min blogg. Här kommer jag att framöver dela med mig av åsikter och reflektioner över vad som händer i de frågor jag arbetar med. Det gäller t ex i socialpolitiken, där jag fortsätter att följa de frågor jag arbetade med som minister, d v s bl a den sociala barn- och ungdomsvården och missbrukarvården. Det gäller också de uppdrag jag har i Socialistinternationalen och i Europeiska Socialistpartiet när det gäller utvecklingen i Turkiet, Iran och Irak.

Och så gäller det förstås det uppdrag jag har har i Riksdagens konstitutionsutskott, KU. Den här veckan har varit händelserik i KU. Bildts affärer rullar vidare. Igår frågade vi ut Vostok Naftas VD Per Brilioth om de optioner Carl Bildt fick i december, till ett värde av nästan 5 miljoner kronor. Samtidigt var han i november med om att fatta beslut om att tillåta fortsatt prospektering av en gasledning på Östersjöns botten mellan Ryssland och Tyskland - ett projekt som Vostok Nafta har mycket stora intressen i.

På gårdagens utfrågning försökte Brilioth tona ner betydelsen av gasledningen, men det stred helt klart mot de bedömningar man gjort tidigare. Syftet var förstås att skydda Bildt, men det gick nog inte så bra. Nu kommer det an på KU:s borgerliga ledamöter, om de vågar kritisera Bildt. Vi får se om de har den integritet som man måste kunna begära av ledamöter i KU.

Idag har vi också alldeles nyss röstat om den s k stopplagen i sjukvården. Med fyra rösters marginal beslutade riksdagen att öppna upp för en storskalig privatisering av svensk sjukvård. Det är skandalöst, särskilt mot bakgrund av att Fredrik Reinfeldt lovade före valet att inga sjukhus skulle säljas ut.

I år talade jag förresten i Lund och Arlöv på 1:a maj. Talet ligger på min hemsida. Mer bilder från Lund hittar ni här.

I talarstolen i Lund Första Maj.

Morgan Johansson

1 kommentar:

Krassman sa...

Morgan: Kul att du äntligen kommit igång med din blogg. Jag länkar till dig från min naturligtvis.