tisdag 22 maj 2007

Minnet av Halabja lever fortfarande

SULEYMANIA, NORRA IRAK: Idag traffade vi under formiddagen representanter for vart systerparti i Norra Irak, PUK, och diskuterade framtida samarbetsprojekt. PUK ska naturligtvis inte forvaxlas med PKK. PKK ar en vapnad styrka med leninistisk inriktning som i aratal fort krig i Turkiet. Malet for dem ar en egen kurdisk stat i Turkiet. De finns fortfarande kvar i bergen mellan Irak och Turkiet, men har lidit stor skada av att deras ledare, Abdullah Ocalan, sitter fangslad i Turkiet.

PUK har sina rotter i Irak, och ar idag med och styr i Irakiska Kurdistan, d v s en delregion i Irak. Partiet har ca 400 000 medlemmar och det ar den irakiske presidenten Jalal Talabanis parti. PUK ar ett socialdemokratiskt parti, och sedan nagra ar tillbaka medlem i Socialistinternationalen. Partiet verkade under artionden som en vapnad befrielserorelse i Irak, mot Saddam Hussein. Efter det forsta gulfkriget 1991 blev norra Irak en sjalvstyrande enklav, och PUK var ett av de partier som da tog ansvar for att forsoka skapa en fungerande demokrati dar, trots standiga hot fran Saddam forstas, men ocksa Turkiet och tidvis Iran. Efter Saddams fall ar PUK nu med och bygger upp saval Irak som stat, som irakiska Kurdistan. Man dominerar i Suleimaniyaomradet och ar ocks[ stora i oljestaden Kirkuk, vars status fortfarande ar osaker.

Det finns gamla band mellan PUK och socialdemokratin i Sverige, som vi nu kommer att fordjupa. Det sker bl a med att PUK kommer att skicka en delegation till Sverige till hosten, for att lara sig mer om hur vart parti fungerar. PUK ska ga fran att ha varit en vapnad befrielserorelse i en diktatur, till att bli ett civilt politiskt parti i en demokrati. Det ar forstas en stor omstallning. Vi vill garna hjalpa till, pa samma satt som vi bl a gjort med ANC i Sydafrika, med socialdemokratiska partier i Ungern, Tjeckien och Chile.

Eftermiddagen agnades at en resa till Halabja, en stad vid den iranska gransen. Det var dar over 5 000 manniskor - man, kvinnor, barn - dodades med giftgas pa en enda dag, 16 mars 1988. Det var ett led i Saddams krigforing mot kurderna. Vi traffade de lokala PUK-representanterna, och lade ner en krans vid minnesmarket over de doda. Det som hande i Halabja far aldrig glommas, och darfor bygger man ocksa ett sarskilt monument och ett museum, far att se till att minnet av denna fruktansvarda massaker halls levande.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att du är på plats. Det är bra att riksdagsledamöter förstärker banden mellan Sverige och Kurdistan!

Kurdistan and Hayastan sa...

Hej!

Jag heter Gurgin och skriver för den svensk-kurdiska webtidningen
beyan.net som för tillfället vi jobbar på för att lansera på nytt!
jag skriver för tillfället en artikel om privatpersoner, affärsmän, politiker etc
som rest till Kurdistan för att försöka sammansätta en artikel av alla
upplevelser som de icke-kurder fått uppleva i Kurdistan!

om du skulle kunna svara mina frågor så skulle jag vara väldigt tacksam!
frågorna hoppas jag att du kan svara på berättandes utan att markera att du
tydligt svarat på en fråga!

Vad fick dig att resa till Kurdistan? Vad fick du se och uppleva?

Vad är ditt starkaste minne från Kurdistan? Något märkvärdigt?

Hur bemöttes du av lokalbefolkningen?

Skulle du kunna tänka dig att resa dit igen?Trevlig sommar!

MVH Gurgin Bakircioglu

(Maila gärna till mig på Gurgin@sverige.nu och ta gärna bort min kommentar på din blogg oavsett om du valt att svara eller inte!) :)