Idag har det regnat hela dagen i Skåne, och det jag hade planerat att göra i trädgården har fått skjutas upp ett par dagar. Det är en del saker som pockar på, såhär innan vintern kommer: häcken borde klippts för två månader sedan, perennerna ska klippas ner, plattor läggas om. Men idag har det fått bli inneaktiviteter: byggt briojärnväg med pojkarna. Och det är väl som det ska vara - jag är ju trots allt föräldraledig!
Men lite kan man följa med i nyhetsflödet. Idag verkar det som om regeringen till slut är beredd att vika sig i pensionsfrågan (DN, SvD), och återställa ålderspensionen för de förtidspensionerade.
Det är i så fall en omvändelse under galgen. När försämringen genomfördes möttes den av kraftiga reaktioner från såväl pensionärs- som handikapporganisationer. I januari skrev jag och Christer Persson på DN-Debatt om att regeringens tilltag att sänka ålderspensionen för de förtidspensionerade var ett så allvarligt brott mot pensionsöverenskommelsen, att socialdemokratin nu inte längre behövde betrakta överenskommelsen som giltig. Om inte regeringen ändrade sig, borde socialdemokratin förklara att vi nu stod fria att utforma egna pensionsförslag.
När regeringen sedan under våren kallade till överläggningar om pensionsreformens fortsatta genomförande, drev Thomas Eneroth, som företrädde vårt parti, med kraft kravet att försämringen skulle tas tillbaka. Den linjen upprepades av Eneroth och Mona Sahlin i en artikel i SvD häromdagen.
Fram till idag har regeringen vägrat. Men nu tycks man ha mjuknat, men man vill tydligen att vi ska vänta på nästa budgetproposition. Den ansvarige ministern, Christina Husmark-Persson vill tydligen att vi ska vara glada och tacksamma över detta. Hon säger t o m att det är en "fantastiskt gest" av regeringen att öppna för att återställa pensionerna!
Jovisst. Låt oss anta att Husmark-Persson blev bestulen på ett par hundra kronor av en tjuv förra året. Efter ett år hör han emellertid av sig, och är villig att betala tillbaka pengarna. Fast först nästa år. Skulle hon då bli över sig av lycka och tacksamhet, och betrakta det som en "fantastisk gest" av boven?
Eneroth gör rätt i att påpeka att om de borgerliga verkligen ändrat sig, så kan de faktiskt rätta till det redan imorgon, då finansutskottet sammanträder.
Återställaren kostar 1,7 miljarder. Så mycket ville regeringen ta från de långtidssjuka, funktionshindrade och arbetsskadade, genom att ge dem en väsentligt lägre ålderspension än andra. Det kan röra sig om 300-400 kronor i minskad pension per månad.
Vi socialdemokrater vårdade pensionsöverenskommelsen i 12 år. Det tog bara 10 dagar för de borgerliga att bryta den. Om regeringen nu ångrat sig, bör de rätta till det omedelbart. Hur ska vi annars kunna lita på dem igen när det gäller politiska överenskommelser?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Man kan undra varför du är så glad över att pensionöverenskommelsen förefaller vara räddad i och med att regeringen tänker återställa förtidspensionärernas ålderspensioner.
Läser man den DN-debattartikel som du skrivit argumenterar du ju för att pensionöverenskommelsen som sådan är usel och borde i grunden reformeras. Du vill att sossarna ska tillsätta en egen pensionsgrupp och komma fram med ett nytt pensionssystem till valet 2010. Av artíkeln tycks du alltså snarare vara glad över att pensionsöverenskommelsen äntligen är bruten via den försämring som regering nu återställer, så att (s) får en anledning att komma med nya lösningar.
Vän av ordning kan därför undra om du verkligen är nöjd nu när du säger att pensionsöverenskommelsen tycks vara räddad? Ger upp ditt krav på att (s) ska lägga fram ett helt nytt pensionssystem? Eller söker du med ljus och lykta efter ny öppningar för (s) att riva upp pensionöverenskommelsen?
Jag skulle vilja förändra pensionssystemet, och jag tror att det kommer att bli oundvikligt när de negativa konsekvenserna blir tydliga.
Men jag är samtidigt mån om att se till att socialdemokratin håller ingångna avtal, annars kommer ingen att lita på oss framöver. Därför blev jag så förgrymmad när borgarna bröt överenskommelsen. Men när de nu gjort rättning, finns det ingen anledning att kräva omförhandling av pensionssystemet - i vart fall inte i dagsläget.
Men som sagt: med tiden kommer avigsidorna att visa sig, och då kommer fler partier än socialdemokratin att dra slutsatsen att något måste göras.
Skicka en kommentar