söndag 28 oktober 2007

Moderaterna bekräftar socialdemokratins världsbild

Idag avslutas moderatstämman, (DN, SvD) och partiledningen har gjort vad de kunnat för att få partiet att framstå som ett nytt, fräscht alternativ, trots de mycket dåliga opinionssiffrorna för den regering Reinfeldt leder. Det kan inte vara lätt, men ombuden har bitit ihop och låtit sig fösas med in i "de nya moderaterna".

De låter väl Reinfeldt, Borg och Schlingman hållas så länge man innehar regeringsmakten. Men om de skulle förlora valet, kommer de att åka ut fortare än de hinner städa sina skrivbord, tro mig. Moderater är inte sentimentala. Man ler med ledaren i medgång, men hugger honom i ryggen i motgång.

I början var "nya moderaterna" verkligen något nytt i svensk politik. Reinfeldt gjorde snabbt en serie positionsförflyttningar, för att göra partiet valbart i ett land där människor tror på höga skatter och generell välfärd. Moderaternas projekt blev att skapa en välfärdsstat, men utan solidaritet med dem som blivit sjuka eller arbetslösa. Det är förstås en skvader - en omöjlighet - men som retorik kunde det fungera ett tag.

Man kom att excellerera i socialdemokratiska värdeord, för att dölja sina förslag som precis som förut gick ut på att ta från de fattiga och ge till de rika. Ett tag var man framgångsrik, och visst förklarade det till en del moderaternas uppgång i valet. Men det förklarade inte valsegern som sådan. Den berodde i minst lika stor utsträckning på att socialdemokratin presterade för dåligt i viktiga frågor, framför allt sysselsättningen.

Men den moderata partiledningen tycks dra slutsatsen att all framgång hängt på den egna omstöpningen av partiet, och därför ska den nu gå vidare, tydligen i en omfattning som gör att man börjar använda så mycket socialdemokratisk retorik att det börjar bli parodiskt.

"Det nya arbetarpartiet", "välfärden går före värnskatten", "satsa på offentlig sektor", "höjd bensinskatt för att möta klimathotet", "leve kollektivavtal, LAS och MBL" - det har helt enkelt slagit över. Taket är nått, nyheten är gammal - moderaterna kommer inte att öka mer på grund av sin extreme makeover.

Däremot får det en annan effekt: de bekräftar socialdemokratins världsbild, och ger oss problemformuleringsprivilegiet, serverat på fat. För varje gång Reinfeldt sjunger välfärdsstatens lov, stärker han oss i vår opinionsbildning, och gapet till den faktiska politik som regeringen de facto för blir allt bredare. Allt fler människor kommer att fråga sig varför Reinfeldt drar ner på den offentliga vården och sänker skatterna för de allra rikaste, samtidigt som han i högtidstalen påstår sig värna välfärden och vill minska klyftorna.

De nya moderaterna har passerat zenit. Men ju längre de låter Reinfeldt, Schlingman och Borg hållas, desto bättre är det för oppositionen.

5 kommentarer:

Johan sa...

Slagläge!

Jag har kollat på AMS månadststistik för september. Vid en första koll så ser allt bra ut men om man tittar lite närmare på siffrorna så är det mer tveksamt.


Antalet personer med aktivitetsstöd har förvisso minskat med 48 489 personer mellan sept -06 och sept -07. Men.... Nystartsjobb som inte fanns för 1 år sedan och som till stor del ersatt aktivitetsstöd har ökat till att omfatta 20 229 personer i sept. -07.

Gruppen anställda med stöd (där många av de med sämst förutsättningar finns) har bara minskat med 11,9% eller med 12 863 personer. Vad som är märkligt att de av borgerligheten så förhatliga så kallade Plusjobben ökat något.

Dessutom har antalet långtidsarbetslösa ökat med 3 % mellan september -07 och september -06!!!!

Om man kollar på kvarstående lediga platser så har de ökat med 15,8 % jämfört med september -06. Samtidigt har antalet personer som fått arbete minskat med hela 16,2 % under samma period!!!

Detta tyder på att den nedrustning av arbetsmarknadspolitiken som har skett inte bidragit till att rusta den enskilde till att kunna ta de nya jobben.

Slustatsen är att den Moderatledda arbetsmarknadspolitiken håller på att misslyckas. Allt deras prat om minskat utanförskap har varit skitsnack. I toppen av en högkonjunktur får vi ökad långtidsarbetslöshet!!!!!

Helt otroligt!!!

Morgan Johansson sa...

Jo, det stämmer ju att långtidsarbetslösheten ökar, beroende på att de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna dragits ner, samt att antalet platser i komvux minskats. Det försvagar landets konkurrenskraft på sikt, men det bäddar för en låglönearbetsmarknad med enkla tjänster, där de arbetslösa istället för att få utbildning ska kratta löv i andras trädgårdar.
Detta understryks ytterligare av att de totala socialbidragskostnaderna inte ser ut att minska i år, trots högkonjunkturen. Så visst är det slagläge.

Johan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Johan sa...

Lövkrattning i privata trädgårdar tillhör nog de bättre jobben i det nya tjänstehjon samhället. Tyvärr så kommer det nog mest att handla om att se till att med hjälp av skattesubventioner hålla rika och friska moderaters skithus skinande blanka.

Tror inte att folk kommer att acceptera detta. Pengarna borde gå till utbildning och till att stärka kvalitén i hemtjänsten i stället!

Det var länge sedan jag hörde någon borgare ömma för den lågavlönades eller hemtjänstvårdtagarens livspussel!

toppluvan sa...

För att Reinfeldts vision om att Sverige ska kunna bli ett "skatteparadis för lågavlönade" fordras det trots allt många har just låglönejobb - annars blir det ju bara ett pyttelitet paradis.