fredag 5 oktober 2007

Stöd för kreationistrapporten i Europarådet - och så bagaget återfunnet!

Har nyss kommit hem till Lund från Strasbourg - med mitt bagage, hör och häpna! Det hade anlänt med flyg från Paris sent igår kväll, så när jag checkade ut från hotellet i morse så fick jag det... Lagom till att jag skulle åka hem. Men berest är det - det har under veckan tydligen varit i Amsterdam, Warszawa, Montreal och Paris, innan det fyra dagar för sent anlände till Strasbourg. Air France är fantastiskt.

Gårdagskvällens debatt i Europarådet gick bra, och rapporten om farorna med kreationism i europeiska skolor fick stöd av en betryggande majoritet. Jag och Christer Sturmark skrev ju igår om detta i SvD. Jag talade för socialistgruppen i den parlamentariska församlingen.

Av några inlägg att döma hade en hel del av delegaterna utsatts för idog uppvaktning av olika religiösa grupper, för att få dem att rösta nej till rapporten. Men det lyckades alltså inte, och det är en viktig markering om var Europa står i frågan.

En tysk och en polsk parlamentariker, båda konservativa, gjorde inlägg som var avgjort "kreationistiska", men de flesta stödde rapporten i sak.

Mindre upplyftande var debatten om prostitution i Europa. Den rapport som framlagts av en holländsk parlamentariker var ytterst liberal, och syftade inte bara till att avkriminalisera prostitution som sådant, utan också i förlängningen till att göra det till vilket yrke som helst. Den svenska lösningen, där vi kriminaliserat köpet av sexuella tjänster, men inte försäljningen viftades bort som lite apart. Om de män som köper sex hade rapportören inget ont att säga.

Jag och ett antal andra svenska delegater hade ställt upp oss för att bemöta rapporten, men ingen av oss fick tillfälle att tala, p g a tidsbrist. Det var mycket frustrerande, och enda sättet att markera vårt motstånd var att rösta emot rapporten. Vilket vi gjorde, utom moderaten och delegationsledaren Göran Lindblad. Han stödde rapporten, och det lär han få stå till svars för.

I övrigt ser jag att vi nu presenterat vår ekonomiska motion (SvD, DN). Den är bra. Särskilt bra är att vi så tydligt markerar att vi inte längre kan tolerera regeringens brott mot pensionsuppgörelsen. Den är förbi, om inte regeringen återställer ålderspensionen för de förtidspensionerade. Satsningarna på infrastruktur kommer också att innebära stärkt konkurrenskraft och fler jobb, tvärtemot vad Anders Borg påstår.

Det är också bra att vi blir tydliga när det gäller flyktingmottagandet. Alla kommuner ska ta emot asylsökande, men de som kommer hit får också godta den kommunplacering man fått, åtministone under en övergångsperiod. Det handlar om rättigheter och skyldigheter, inte om "kommunarrest" som vänsterpartiet påstår.

3 kommentarer:

SideShow Surfer sa...

Men ni hade säkert kul på efterfesten även om det nu som vanligt aldrig blev något vettigt bestämt.

Någon som är förvånad .....näääää.

Anna sa...

Morgan! Det utbröt häftiga diskussioner på min blogg när jag kommenterade den från kristet håll framförda kritiken mot din och Christers artikel. Tycker egentligen inte att det borde vara så knepigt?! Naturvetenskap för sig och religion för sig. Men kul med lite debatt.

Apropå socialdemokraternas skuggbudget, får du gärna hjälpa mig med detta (hämtat från min blogg):

Socialdemokraterna tycker att man ska höja skatten för dem som arbetar, sänka avgiften till a-kassan och förbättra villkoren för den arbetslöse. En reporter på TV ställer frågan "Hur leder det till fler jobb?" och fick svaret att trygghet, det leder till fler jobb. Så att fler vågar byta jobb och inte är rädda för att bli arbetslösa.

Hur det leder till fler jobb och mindre arbetslöshet är goddag yxskaft för mig.

Morgan Johansson sa...

Nä, sideshow surfer, det är aldrig mycket till efterfest på de där tillställningarna. Det blev en wienerschnietzel och en pint blanche på en krog i torsdags kväll. Men det är ju inte så dåligt, det heller.
Jäpp, Anna, har varit inne och kollat på din sida - och försökt följa med en del av efterdiskussionerna på nätet. Det här ämnet ger ju nästan alltid upphov till stora diskussioner. Det finns en ganska liten, men högljudd, grupp religiösa bloggare som ofta känner sig trampade på tårna om man ifrågasätter religionen.
När det gäller vår skuggmotion, så tror jag inte att nivån på a-kassan har betydelse för arbetslöshetsnivån. Lägre a-kassa ger inte fler jobb, om inte lönerna p g a det faller kraftigt, vilket de borgerliga hävdar inte kommer att ske.
Men inte heller högre a-kassa ger fler jobb - möjligen på marginalen om det leder till att människors köpkraft upprätthålls, så att de kan efterfråga nästan lika mycket varor och tjänster som tidigare. Men det är omstritt. Säkert är emellertid att det blir det ett mer anständigt samhälle med ordentliga trygghetssystem, eftersom vi hjälper varandra under tider av arbetslöshet. Med regeringens politik får tiotusentals människor istället leva på socialbidrag.
Vår motion som helhet leder emellertid till fler jobb, eftersom vi satsar de ökade skatteintäkterna på bl a infrastruktur och sjukvård (psykiatrin) istället för att sänka skatterna för de redan rikaste medborgarna i Sverige.