söndag 27 januari 2008

Bra att Fiskeriverket börjar agera

Hemkommen från Strasbourg i fredags låg jag slagen av min förkylning i lördags och fick ställa in min medverkan på en studieupptakt i partidistriktet, som jag skulle varit med på. Men det gick säkert bra ändå.

Dessutom missade jag min bror Tonys 30-årsfest. Men den Bowmore jag inköpt för det högtidliga tillfället får han ha en annan dag.

Tony, ja. Just nu delar han sin tid mellan att vara krönikör i Skånska Dagbladet och att doktorera i ekonomisk historia vid Lunds Universitet. Det senare kvalificerade han sig för bl a genom att häromåret skriva den bästa uppsatsen på hela Ekonomihögskolan, något han fick en utmärkelse för av institutionen och 25 000 pix. Dessförinnan hade han bl a varit kampanjgeneral för den socialdemokratiska nej-sidan i EMU-folkomröstningen, och byggde på nolltid upp en kampanjorganisation som sopade golvet med motståndaren.

Ja, vissa har begåvning i överflöd. Lite av det kunde han ju delgett sin bror...

I övrigt läser jag i DN att Fiskeriverket äntligen ska börja agera för en stramare fiskepolitik. Det är sannerligen hög tid. Jag läste Isabella Lövins bok "Tyst Hav" i julhelgen, och det var verkligen en ögonöppnare. Att något är fel är det nog många som känt på sig länge. Jag (och min bror) har ju fiskat mycket med spö från Kullaberg i nordvästskåne när vi växte upp, och skillnaden mellan fångsterna på 1980-talet och nu är påtaglig. Sedan mitten av 1990-talet är det knappt lönt att försöka längre.

I Lövins bok hittade jag förklaringen, d v s den systematiska utfiskningen, möjliggjord bl a av EU-politiken. Och inte bara i Sverige. Avsnittet om EU:s avtal med fattiga länder, där EU betalar en spottstyver för att få genomföra en total utplundring av dessa länders naturresurser - och samtidigt slå undan benen för fattiga lokala fiskare - är en riktig skräckskildring.

Det är inte klokt att detta fått pågå, och nu kanske Fiskeriverket vaknat när det gäller den svenska situationen. Nu måste bara regeringen vakna. Hittills finns inga tecken -tvärtom. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) har snarare lagt om politiken i en mer fiskerivänlig riktning, och Sverige protesterar inte längre mot de alltför höga fiskekvoterna. Det är svagt.

Får jag gissa, blir detta en av vårens stora frågor i Riksdagen.

3 kommentarer:

Urban Bryngeld sa...

Här bemöter jag de många sakfelen i "Tyst hav":
http://blogg.hamnplan.com/2008/01/det-tysta-havet.html

Morgan Johansson sa...

Jodå, Urban, nu har jag läst igenom din argumentation på din blogg. Den är tämligen svag.

Urban Bryngeld sa...

Du har inte lust att utveckla?