onsdag 23 januari 2008

Nu ska Odell stycka Apoteket - också

Idag skriver DN om att regeringen planerar att sälja ut ett stort antal apotek. Socialminister Göran Hägglund (kd) uppger att regeringen nu är överens om det, och skälet sägs vara att ge andra aktörer en rejäl start.

Det finns många skäl till att vara emot en sådan utförsäljning. För det första är läkemedel inte vilken vara som helst. Det krävs en särskild kontroll, och vem som helst kan t ex inte få hantera narkotikaklassade läkemedel. Det krävs också speciell sakkunskap när det gäller att sälja mediciner. Kombinationer av olika läkemedel kan vara rent livsfarligt.

Därför vore det inte särskilt klokt att släppa receptbelagda läkemedel ut i vanlig handel, t ex till Ica (som ju f ö skulle få ytterligare en vara att märka om "bäst-före"-datum på lite då och då!) eller Konsum. Vinstintressen och läkemedel är helt enkelt ingen bra kombinaton.

För det andra förstår jag inte varför regeringen vill ersätta statligt monopol med privat oligopol. Det är ju det som kommer att bli effekten av utförsäljningen. I praktiken är det bara de stora handelskedjorna som kommer att kunna bjuda högst på statens butiker. Så blev det i Norge, och det är ju också erfarenheterna av konkurrensutsättning och avreglering i Sverige - se t ex på äldreomsorgen och elmarknaden.

Men vi får se hur det går. Det blir väl regeringens notoriske olycksfågel Mats Odell (kd) som får i uppdrag att stycka Apoteket AB också, och det kan ju bara ta en ände med förskräckelse.

Odell är som kung Midas, fast tvärtom. Allt han rör vid blir skit. Så i bästa fall stupar också detta projekt.

Inga kommentarer: