I dag skriver Mona Sahlin och Thomas Östros på DN-Debatt om de förslag de vill lägga för att kunna ta Sverige ur krisen. Det är bl a att göra utbildninginsatser för unga, att sätta igång investeringar för gröna jobb och att reparera arbetslöshetsförsäkringen. Dessutom föreslås en rejäl satsning på jobben inom vård, skola och omsorg, genom en höjning av statsbidragen till kommunerna. (DN, SvD)
Detta ska bland annat finansieras genom höjd skatt för dem som tjänar allra mest, och som har de högst taxerade villorna. Den gruppen, de 10-15 procent rikaste i Sverige, har under lång tid kunnat skära guld med täljkniv. Det räcker med att titta på SCB:s senaste statistik över inkomstfördelningen, (SCB). Där ser man att disponibelinkomsterna för de 10 procent av hushållen som har högst inkomster ökade mellan år 2006 och år 2007 med hela 17,7 procent. För de 10 procent av hushållen som hade lägst inkomster blev ökningen blygsamma 1,5 procent...
SCB skriver att inkomstklyftorna nu är större än vad de någonsin varit, åtminstone sedan man började mäta 1975. Då kan man ju tycka att det är ganska rimligt att de som har fått dessa stora inkomstökningar nu är med och bidrar lite extra när krisen ska vändas. Det blir en ny värnskatt för dem med högst inkomster, för att kunna klara krisen.
Förslagen inbringar ca 5 miljarder kronor. Med det kan man alltså direkt finansiera en stor del av de resurser som nu måste gå till kommunsektorn, för att rädda jobben inom vården, skolan och omsorgerna.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
18 kommentarer:
Inkomstklyftorna har ju ökat de sista 15 åren vara ni (S) regerat under 12 år så var är analysen Morgan? Precis som alla de andra på helgeansholmen är ni så inskränkta att det enda ni kan är att hacka på det andra laget när landet står inför en sådan enorm kris med en risk för att arbetslösheten kommer att stiga till 15-20%. Ni borde skämmas hela bunten!
Nu förstår jag inte din logik, Dacke. Om inkomstklyftorna har ökat sedan början av 1990-talet, är det då fel att försöka göra något åt det nu, när klyftorna ökar mer än någonsin och staten behöver pengar för att sätta människor i arbete?
SCB:s statistik visar ju tydligt att det finns gott om pengar bland dem som tjänar allra mest. Då ska väl de vara med och bidra nu? Eller ska hela smällen tas av låginkomsttagarna, som då kommer att pressas ut i arbetslöshet och tvingas till socialkontoren? Det är så alternativen ser ut, Dacke.
En läkare i Ragunda kommun har idag en marginalskatt på 59,17%.
Om denna läkare väljer att jobba över en extra timme tar kommun, landsting och stat nästan 60% av inkomstökningen.
Morgon, uppenbarligen tycker du inte att detta är tillräckligt.
Hur mycket anser du att det är rättvist att den här läkaren får behålla? 35 %, 30 % eller 20 %?
Vilka konsekvenser tror du det får för samhället om ex. läkare får närmare 70-80 % i marginalskatt?
Först en eloge att du har kommentatorsfunktionen påslagen och även läser och svara kommentarer.
Jag har själv skrivit lite på min blogg men problemet är att politiker generellt kan för lite inom i princip alla områden och trots det ska dom bestämma och detaljreglera vilket gör att samhället inte utvecklas så bra som det skulle.
Ungdomsarbetslösheten är ett typexempel på att facit finns men man väljer istället skygglappar på. Ni borde istället fundera på hur ni hjälper de som står längst ner i samhället precis som du skriver om i din presentation. Med bidrag eller jobb?
Flit, förkovran och framåtanda står inte högt i kurs hos er. Nä.
Ni säger till oss "De andra vill att ni ska stå upp på egna ben. De är elaka och illvillliga. Det enda vi begär är er solidaritet, att ni går ner på knä och låter oss ge er rättvisa, det ni behöver".
Ni inom SAP, LO, ja "RÖRELSEN" är inget annat än våran tids motsvarighet till gamla tiders degenererade adel.
Det var lite elakt skrivet av dig Hansa. Rörelsen eller rättare sagt spillran av rörelsen är fortfarande stor och det finns nog idealister kvar som brinner för sin politik och dom ska man respektera. Problemet är att det inte är dom som kommer fram på de högsta positionerna inom något parti utan de får fortsätta att koka kaffe på möten medan de politiska djuren som vet hur man manipulerar och luras åker uppåt i organisationen.
S behövs, men inte i den tappning det är nu. Kanske Sveriges Socialdemokrater är det parti i västvärlden som är mest toppstyrt av dom alla. Inte osannolikt. Detta är mycket skadligt och de kommer att självdö om ingen omsvängning görs. Med tanke på medlemsutvecklingen är det nog snart så att alla medlemmar är på något sätt avlönade av partiet och alla är där för att de tjänar pengar på sitt engagemang.
Henrik, med den politik som nu förs kommer din läkare i Ragunda att bli uppsagd. Och skulle han mot förmodan klara sig från uppsägning, så kommer andra inom sjukvården att bli uppsagda, och han att få jobba mycket hårdare än tidigare, med mindre hjälp av sjuksköterskor och undersköterskor.
Landstingen kommer nämligen att få gå fram med stora nedskärningar för att klara balanskravet, om staten inte skjuter till pengar. Jag tror att den läkare du pratar om säkert istället skulle kunna tänka sig att bidra med några hundralappar extra i högre skatt för att undvika det - särskilt med tanke på att han faktiskt fått stora skattesänkningar under mandatperiodens första år.
Dacke, ungdomar hjälper man med utbildning och praktikplatser. Men det är inte gratis. Det kostar skattepengar det också. Den här regeringen har skurit ner kraftigt på just det som stärker ungdomarna på arbetsmarknaden. Det, tillsammans med den misslyckade ekonomiska politiken, leder nu till att ungdomsarbetslösheten skenar. Sverige är just nu näst sämst i Europa på att skapa jobb för ungdomar.
Sedan antar jag att jag är en del av den "toppstyrning" du talar om. Jag sitter i partistyrelsen, är vice ordförande i Skånes partidistrikt, och har varit statsråd, statssekreterare och riksdagsledamot i olika omgångar i snart 12 år. Jag vet inte vilka erfarenheter du har av arbetarrörelsen, men jag tror inte att du kan hitta något parti med samma livliga interna debatt. Och vi är över 100 000 medlemmar, mer än dubbelt så många som näst största parti.
Morgan, varför raderade du min kommentar?
Om du nu ska tillåta kommentarer då finns det väl ingen anledning att censurera? Är det inte vara enklare att svara på min fråga?
Läkaren i Ragunda betalar idag nästan 60 % marginalskatt. Du verkar inte tycka att den nivån är tillräckligt hög. Hur hög tycker du att den ska vara?
Nä, jag tyckte bara att du var tramsig, som la in samma text igen. Någon ordning får det vara. I sak kan jag inte se att samhällsekonomin skulle ta den minsta skada av att den som tjänar låt säga 50 - 60 000 i månaden (vilket kanske inte ens din läkare gör) skulle betala ytterligare kanske 5 procent i skatt på det överskjutande beloppet - så att samhället just kan få in de medel som behövs för att din läkare ska kunna behålla jobbet överhuvudtaget.
Det finns inga studier som visar att ett sådant blygsamt ökat skatteuttag på de högsta inkomsttagarna skulle minska arbetsutbudet. Och även om det skulle göra det på marginalen, så vore det ett mindre problem än det vi nu står inför, d v s massuppsägningar i offentlig sektor.
Just offentlig sektor har en stor rationaliseringspotential då (S) använt den som en arbetskraftsbuffert med Kommunals goda minne. Nu när så många 40-talister eller köttberget som din kollega Nuder kallar dom, går i pension finns en once in a lifetime möjlighet att inte återanställa utan göra det som industrin gör dagligen nämligen förbättre sin effektivitet. Det är nämligen det ENDA som långsiktig gör att vi får det bättre, nämligen att vi jobbar effektivare. Riksdagen är i det avseendet ett skräckexempel på en ineffektiv organisation kan bli om ingen håller efter. Trots att flertalet lagar numera stiftas i Brussel så ökar antalet anställda i riksdagen, dvs effektiveten går ner med 50% trots att alla privata verksamheter under de sista 20 åren ökat sin effektivitet med flera hundra procent.
Rekommendation: Läs boken Parkinsons lag som inte bara är bra den är rolig också.
Här är länken som borde vara obligatorisk läsning för riksdagsledamöter: http://en.wikipedia.org/wiki/Parkinson%27s_law
Mer effektivisering av offentlig sektor är trolligen omöjligt. Det finns i själva verket ytterst få privata företag som har så små marginaler och så lite slack som staten har. Dessutom är lönerna i offentliga sektorn redan lägre än på den privata sidan, vilket är en följd av bland annat skattekilarna.
@Hans: Driver du med mig? Det går inte att effektivisera staten. Vi kan börja med riksdagen som svällt de sista 30 åren trots att antalet lagar som drivs igenom kraftigt har minskats. Alla andra verksamheter har blivit flea hundra procent effektivare under de sist 30 åren och riksdagen motsvarande ineffektiv.
Under Göran Persson ledning ökade regeringskansliets omfattning med 100% för att han ville driva alla frågor själv istället för att låta departementen göra det som det alltid gjorts. Kapa bägge dessa med 50% direkt.
Kapitalflykt och folk som får lämna sin hus tack Morgan!
ta
Morgan, tänk inte i ett nollsummespel. De extremt höga marginalskatterna vi har i Sverige är lönedrivande - ett viktigt skäl till att de nominella lönerna ökat i högsta skiktet. Jag får dagligen bevis på hur skadliga dessa skatter är för att få högutbildade att ta på sig jobb på marginalen, något vi alla förlorar på. Oftast människor med lång utbildning o utebliven livsinkomst. Nutida forskning visar också hur skadlig värnskatten är, att det inte ger ngt tillbaka till statskassan -tvärt om. Det är lika viktigt att tänkta på hur företag o organisationer ska kunna attrahera topp-utbildad arbetskraft där den gör mest nytta (du vet - samma resonomang som flyttskatten... som ni ska ta bort av just av skäl att vi ska flytta dit jobben finns o där vi gör mest nytta). Ni skjuter över målet. Medelklassen (värnskatten slår till mot relativt mycket låga nivåer jft med utlandet som vi konkurrerar med) kommer att beskattas hårdare och färre kommer satsa på lång utbildning och ta risker. Det vet vi. Inte kommer rättvisan bli större heller. Alla står vi som förlorare - möjligtvis kan ett mycket snävt så kallat rättviseideal sägas ha segrat - men inte heller där håller jag med dig. Rättvisa handlar om mycket viktigare saker - utbildning, jobb, integration, välfärd etc.
Skicka en kommentar