tisdag 16 september 2008

En regeringsförklaring skriven i en bunker

Dagens regeringsförklaring blev på många sätt en besvikelse. Inte för politiken i sig, som jag ju har många invändningar emot, utan för att det verkar som om regeringen inte alls förstått att världen nu snabbt förändras. Den regeringsförklaring vi hörde läsas upp idag skulle lika gärna kunna vara skriven förra året, eller förrförra. Samma budskap om att alla problem kan lösas med skattesänkningar, samma piruetter med löften om välfärdsreformer som vid närmare granskning visar sig vara luftslott. (DN, SvD, SDS)

Man tycks helt ha missat att hela världen lamslås av beskeden från den amerikanska ekonomin. När jag lämnade USA i lördags kunde jag läsa i de amerikanska tidningarna om Lehman Brothers ökande problem. I söndags ansökte de om konkursskydd, och i måndags rasade börskurserna världen över. Det är naturligtvis mycket oroande, och borde fått en svensk regering att noga överväga sin ekonomiska politik.

Men icke. Regeringsförklaringen verkar vara skriven i en bunker, dit ingen information om det svåra internationella ekonomiska tycks ha nått in. Därför låter dagens regeringsförklaring som en blåkopia av tidigare års.

I ett läge med en allt svårare internationell ekonomisk situation bör man se om sitt hus; satsa på sådant som stärker svensk konkurrenskraft, och göra åtgärder som förbättrar trygghetssystemen för människor, eftersom det snart kan behövas på bred front. Istället gör man ytterligare skattesänkningar för de allra rikaste. Det märks att vi har en borgerlig regering.

För övrigt har jag idag skrivit ett inlägg i nättidningen efterarbetet, om sverigedemokraternas framgång i opinionen, och om oroande inslag i de socialdemokratiska rådslagen. Kolla det!

4 kommentarer:

Daniel sa...

Artikeln i Efter Arbetet tackar vi för! Innehållet var efterlängtat.

Morgan Johansson sa...

Tack Daniel. Det är ju framför allt arbetstidsresonemanget i välfärdsrådslaget, och den skarpa generationskonflikt som det skapar, som jag reagerat emot. Dörren stängs för angelägna arbetstidsreformer, som jag tolkar det. Nu är inte sista ordet sagt, men det är nog viktigt att nu driva på för t ex förlängd föräldraförsäkring.

Scaber Nestor sa...

Något jag frågar mig är hur många av de myndigheter som skulle tas bort verkligen tagits bort och om det fåtal som verkligen tagits bort verkligen sänkt kostnafderna.
+
Alliansen har väl skapat några nya myndigheter också om jag inte missminner mig?

Jaja, de vet säkert vad de gör *host*.

Tidigare hette det att där den svenska högern inte vågade gå längre, s¨å tog den amerikanska demokraterna vid (dvs att de amerikanska demokraterna kunde jmföras med något strax höger om (gamla) moderaterna


Men jag kan inte skaka av mig känslan att detta har förändrats rejält och att det bara är retoriken som ligger där medan den reella politiken ligger närmare den amerikanska "skjutjärnshögern".

jaja, det är fredag och allt är som vanligt, nya avslöjanden om FRA-lagen och federley har gjort en groda igen.


http://www.scabernestor.blogg.se

Morgan Johansson sa...

Scaber - nä, idag hörde jag att det är två nya myndigheter på gång: Transportstyrelsen och Tillväxtverket(!) Var får de allt ifrån?