tisdag 25 maj 2010

Häpnadsväckande maktfullkomlighet av de borgerliga

De borgerliga i konstitutionsutskottet valde idag att köra över oppositionen när det gäller en ny kreditupplysningslag, trots att tunga remissinstanser pekat på att denna lag bryter mot Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen. Justitiekanslern, Justitieombudsmannen, Tidningsutgivarna och Journalistförbundet anser att lagen inte kan antas utan en grundlagsändring. (Expressen, DN, GP)

Tidningsutgivarna och Journalistförbundet menar att den nya lagen försvårar journalisters arbete med att t ex granska ekonomiska och politiska makthavare.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet motsatte sig lagförslaget. Det är uppseendeväckande att regeringen driver igenom en sådan lag några månader före valet, emot så tunga remissinstansers vilja, och emot oppositionens uppfattning. Med endast sju rösters övervikt i Riksdagen (av 349), vill man alltså trycka igenom en lag som försvårar journalistiskt arbete och som har tydliga grundlagsaspekter.

Så brukar vi inte göra med grundlagsfrågor i Sverige, tvärtom. Vi brukar eftersträva breda majoritet, något som de borgerliga nu av någon anledning väljer att strunta i.

Det är en uppvisning i häpnadsväckande maktfullkomlighet.

8 kommentarer:

Anonym sa...

睇完之後覺得有d頓悟..感謝大大分享..˙ 3˙........................................

Lisa sa...

Ja Morgan det är viktigt att kunna granska makthavare men även fritidspolitiker. Jag har skrivit en komentar på ditt inlägg om barnavården den 14 januari om fritidspolitikern Krister Lumme som kallar sig sosse. Står Partiet verkligen bakom dom stolligheter han skriver på sin hemsida lumme. Sen rekkomenderar jag att du läser vad PH Bartholdsson skrivit på newsmill under ditt inlägg i vanvårdsdebatten. Till skillnad mot Krister Lumme skriver Bartholdsson med empati och eftertanke.

Lisa , vanvårdat fosterbarn

Anonym sa...

感謝是愛心的第一步..............................

Anonym sa...

喜歡這裡-支持你的更新..................................................

SidN_Hanson0821 sa...

今天是人生唯一生存的時間。 ............................................................

Lisa sa...

Morgan, Du måste svara om partiet verkligen står bakom sosse-fritidspolitikern Krister Lummes hatpropaganda på sin hemsida mot oss vanvårdade fosterbarn. Står partiet bakom det eller inte??

Anonym sa...

如果你不思考未來,你便不會有未來........................................

家信 sa...

No pains, no gains...................................................................