tisdag 3 juni 2008

Klokt beslut av LO

I natt beslutade LO-kongressen att verka för att Lissabonfördraget inte godkänns förrän Laval-utredningen är klar. Beslutet tvingades fram av ombuden, eftersom LO-ledningen absolut inte velat koppla ihop frågorna. Man fick emellertid vika sig, och förhandlade fram en skrivning för att slippa ett förnedrande nederlag i en votering. (DN)

Det var ett klokt beslut. Vi kan inte köpa grisen i säcken. Mardrömsscenariot ser ut såhär: I november röstar vi igenom fördraget i riksdage. Tre veckor senare kommer laval-utredningen, som visar att vi inte kan hävda svenska kollektivavtal på svensk mark, inom ramen för gällande EG-rätt. Då får vi leva med lönedumpning - rumänska kollektivavtal kan bli giltiga på svensk arbetsmarknad. Jobba för 30 kronor i timmen och bo i en källare - det blir den europeiska arbetsmarknadsmodellen.

Den faran har kongressombuden sett, och velat undanröja. Låt oss först se om vi kan bevara den svenska modellen på arbetsmarknaden - sedan kan vi rösta om fördraget, är signalen från kongressen.

Det är fel att hävda att fördraget och laval-domen inte hänger ihop. EU-fördrag handlar om spelreglerna för Europa. Om man är missnöjd med att t ex EG-domstolen har beslutskompetens över svenska konfliktregler, och hur den tolkar fördraget, är det naturligt att den diskussionen lyfts i fördragssammanhang.

Med detta beslut ansluter sig LO-kongressen i praktiken till den linje jag och Bo Bernhardsson argumenterade för i en DN-artikel 3 mars. Det gör inte ställningstagandet mindre klokt.

4 kommentarer:

ProfessorPelotard sa...

Bra, men hur ställer sig (s) om regeringen vägrar att skjuta upp omröstningen? Kommer man då att 1) avstå 2) rösta nej eller 3) rösta ja (möjligen efter att avgivit en röstförklaring) ?

Här finns det många möjligheter för både alliansen och socialdemokraterna att begå några riktiga politiska dundermissar. Trots att press och etermedia gör allt för att gömma frågor som rör EU är nog Laval-domen av sådan dignitet att handläggandet av denna fråga kommer att ha effekter på resultaten i kommande val.

Fredrik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fredrik sa...

"Jobba för 30 kronor i timmen och bo i en källare"

Nu hamnar jag kanske aningen bredvid det du egentligen skriver om, men jag har faktiskt jävligt svårt för det där, Morgan, och jag förstår inte hur du tänker. Är det någon form av solidaritet? "I Sverige ska ingen behöva arbeta under så usla villkor"? Men själva anledningen till att någon faktiskt är villig att komma till Sverige, jobba för 30 kronor i timmen och bo i en källare är ju att de någon annanstans har det ännu sämre (eller kan skicka pengarna någonstans där någon kan få det bättre). Det är mig veterligen få som tvingas till att komma hit och jobba under dessa villkor. Det är inte trafficking vi pratar om här.

ProfessorPelotard sa...

Morgan!

Det hade vart bra med en kommentar till detta:

S kör över LO om Lissabonfördraget

Socialdemokraterna kommer inte att följa LO-kongressens beslut att socialdemokraterna ska vänta med att rösta ja till Lissabonfördraget. LO vill att omröstningen äga rum först efter att regeringens utredning av den så kallade Vaxholmsdomen är klar. Men socialdemokraterna tänker inte vänta.

Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg:

– Vi har sagt att vi står bakom fördraget och vi kommer att rösta ja när fördraget är uppe i riksdagen. Det är ett klart besked vi har, säger socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg.

Är det inte besvärligt för er att inte göra som LO säger nu?

– Nej, men det är ju väldigt viktigt. Vi har varit med och tagit fram fördraget. Det är en trovärdighetsfråga. Det är ju så att om riksdagen skulle rösta nej till fördraget skulle det ju inte hjälpa Lavaldomen ett endaste dugg. Det är inte där frågan löses i sig, så det är väldigt viktigt att vi är väldigt tydliga i vår signal här, vad vi vill, säger Sven-Erik Österberg.


(Se www.Europaportalen.se)

Så trovärdigheten gentemot EU är viktigare än solidariteten med LO. Det kommer säkert att leda till ett positivt resultat i EU -valet. /sarkasm