torsdag 14 januari 2010

Högprioritera den sociala barn- och ungdomsvården

Jag är med familjen i Sälen och åker skidor, och ska väl egentligen inte jobba. Men idag kom ju vanvårdsutredningen med sitt första betänkande, och eftersom det var jag som tillsatte den utredningen en gång, och eftersom jag vet att många sett fram emot resultatet, känns det nödvändigt att kommentera den. Det sker med en mobiltelefon, så inlägget ser kanske underligt ut.  Utredningen visar, precis som jag befarade, att många for illa i forna tiders barn- och ungdomsvård. Det finns exempel på rena fysiska övergrepp, men också på att barn som omhändertagits av samhället sattes att arbeta som extradrängar i de familjer där de placerades. Jag är glad att allt detta nu får komma fram. Många av de som utsattes har känt sig bortglömda och undanskuffade hela livet, men jag hoppas att de nu, när någon faktiskt har lyssnat till deras berättelser, ska känna att de fått någon form av upprättelse. Nu går det ju inte till på det sättet i modern barn- och ungdomsvård. Mycket har hänt sedan 1950- och 1960-talen. Men likväl kan det begås fel också idag. Jag noterar att utredningen lägger en rad förslag om åtgärder, som jag utgår ifrån att regeringen noga värderar. Tyvärr har regveringen redan visat en uppseendeväckande passivitet när det gäller den sociala barn- och ungdomsvården. Jag lät en kommitte se över hela denna vård, och i slutet av min mandatperiod som socialtjänstminister presenterade den en lång rad förslag för att stärka den sociala barn- och ungdomsvården, i betänkandet "Källan till en chans". Det fanns då en bred politisk enighet bakom förslagen. Men när den borgerliga regeringen tillträdde 2006 la den nya ministern Maria Larsson alla dessa förslag i papperskorgen. Det var tydligen viktigare att prioritera skattesänkningar. 

5 kommentarer:

krister.lumme sa...

Hej Morgan.

Håller med dig ang borgerlighetens passivitet då det gäller den sociala barn och ungdomsvården. Själv är jag kommunpolitiker i Strängnäs kommun där jag sitter som ledamot i både kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen för socialdemokraterna.

Jag var även en utav dem som arbetade nära Kent Sänd där vi grundade föreningen Samhällets Styvbarn samtidigt som vi jobbade för att få upp vanvården på bordet. Vill tacka dig för att du såg till att detta fördes upp på hög politisk nivå.
Själv blev jag väldigt tagen utav vad som hände Kent Sänd.

Jag blev då föreningens förste ordf. Du och jag talades vid på radions P1 morgonprogram dagarna efter du tillsatte utredningen.Ingen höjdare debatt då tiden inte tillät att föra en bra sådan.

När det gäller vanvårdsutredningen gör Göran Johansson och hans team ett utomordentligt arbete. Däremot visar inte Maria Larsson något särskilt intresse för att få ett avslut inom rimlig tid så att de som idag väntar på ursäkt och skadestånd får vad de rätteligen är berättigade till.

Om vi ser vi mer analytiskt till detta så har säkerligen KD inget att säga till om i den allians de sitter i. Moderaterna sätter säkerligen dagordningen. Socialdepartement får inte några pengar heller utav Borg för att säkra den välfärd som mer och mer får brister och då i synnerhet då det gäller den sociala sektorn.

Kommunerna idag sliter för att fördela kakan som krymper år för år. Det är beklämmande att vi har en regering idag som lånar för att sänka skatter.

Som socialdemokrat ser jag detta som högst beklämmande. Jag hoppas verkligen att vi vinner valet. Systemskiftet är igång på ett sätt som vi aldrig sett maken till.

Då det gäller vanvårdsutredningen är jag högst mycket intresserad utav vad som händer där. Jag är född på Åland där jag växte upp i en skamlig institutionsvärld. Själv vill jag få en bekräftelse om att vanvården var en skam för att därmed skicka bollen till Finland där jag kommer att kräva den finska regeringen att även de tar upp en vanvård som man även där administrerade under samma tid som detta hände i Sverige.

Många finska barn kom även över ifrån Finland ifrån krig och elände där de sedan hamnade in i den Svenska vanvården. Det finns en hel del att tillägga men jag stannar här. Besök gärna min hemsida WWW.lumme.info får du veta mer.

Jag har även skrivit tre böcker om min uppväxt på Åland. Första boken om "Guds Lilla Barnaskara" handlar om uppväxten. "Tvivlaren" blev berättelsen om att ta vara på sig själv vilket jag gjorde som sjöman i 20 år. Romanen "Mognad" handlar om mitt eget kliv in i fadersrollen.

Idag skriver jag på en fjärde bok som handlar om politik och fackligt lärande vilket gjorde mig till en människa som började tänka på ett sätt som engagerade mig in i samhällsfrågor. Jag har mycket att tacka den facklig världen i vilken jag funnits i 40 år. Sosse familjen är en bra familj att växa upp i...
må väl
mvh Krister Lumme

henrik sa...

Känner du till Morgan att denna krister lumme har hållit på och misunnat och kampanjat mot upprättelse för oss vanvårdade fosterbarn på sin hemsida. Samtidiggt har han i hemlighet krävt skadestånd och ursäkt av Ålands myndigheter.
Ingen av fosterbarnsföreningarna vill veta av honom mera.
Du borde ta honom i örat

Anonym sa...

hello........................................

ispomyju sa...

Your article very good ~ continues to share to everybody..................................................

Lisa sa...

Morgan , akta dej för Krister Lumme. På hans hemsida håller han på att nedvärdera oss vanvårdade fosterbarn och det som henrik skriver gör mig mig riktigt bekymrad. Att Krister Lumme kallar sig för sosse är skämmigt, men Morgan, står partiet verkligen bakom Krister Lummes skriverier på hans hemsida. Jag har röstat på sossarna flera gånger men om partiet verkligen står bakom Lummes skriverier så kommer jag att ta en allvarlig funderare om det blir s till hösten.

Lisa , vanvårdat fosterbarn