tisdag 6 januari 2009

Massakern i Gaza

Vad ska man säga om ett militärt angrepp där man dagligen bombar skolor och marknader, och där merparten av dödsoffren är civila kvinnor och barn? Självförsvar? Nej!

Det är en massaker vi bevittnar, genomförd av den israeliska regeringen som ett inslag i valrörelsen och väl tajmad med ett maktvakuum i Washington. Det är så cyniskt så att man blir vansinnig.

Det finns inget försvar för ett sådant massivt övervåld som Israel nu tar till. Den beskjutning som Israel utsatts för från palestinska områden utgör bara en bråkdel av det våld som man nu går fram med i Gaza. Och palestinierna har folkrätten på sin sida: det är Israel som ockuperar, det är Israel som bygger ut bosättningar som successivt lägger under sig palestinsk mark.

Det Israels regering nu gör i Gaza är inget annat än mord på civila, för att uppnå inrikespolitiska mål. Det måste hela världen reagera mot.

SvD, DN)

4 kommentarer:

Ben sa...

Jag läser regelbundet bloggar och finner ofta starka åsikter och tolkningar jag inte håller med om. Även tolkningar som jag anser helt verklighetsfrämmande, men sällan hittar jag så fantastiska fakta fel som här. Jag har inte hört en enda källa säga att merparten av döda är civila, än mindre kvinnor och barn. Dessutom så räknas mänskliga skäldar enligt folkrätten som om de är dödade av hamas, och dessutom jan vi tillägga de "misstänkta medlöpare" som Hamas har avrättat.

Morgan Johansson sa...

Ja, det är ju svårt att veta exakt, eftersom Israel inte släpper in journalister. Men enligt Ekot 7 januari hade dittills 660 palestinier dödats, varav endast 130 Hamaskrigare. En tidigare uppgift talade om att en tredjedel av de dödade var barn, och sedan får man lägga till de dödade civila vuxna. Så det är nog ingen överdrift att tala om "merparten civila kvinnor och barn". Men om Ben har några andra uppgifter, så får han gärna bidra med dem.

Ben sa...

DN

Sedan 28 människor stupat på lördagen närmar sig dödssiffrorna i kriget mot Gaza 900, varav 270 barn, 93 kvinnor

Merparten ska nog vara över 50%

T inte det här fel. Civila dödsfall är alltid hemskt. En anledning till detta höga antal civila dödsfall är just den extrema trångboddheten i GAza. För övrigt så har vi fortfarande faktumet att Hamas använder sig av civila sköldar och att alla uppgifter vi har kommer ifrån palestinska källor och det ända sättet att identifiera ifall den döde är en hamas man är om han har ett vapen på sig då de flesta inte är uniformerade.

Jag har tyvärr ingen skrive källa för vad mitt nästa argument, bara en mutlig källa på den filipinska ambasaden i Tel Aviv. Efter evakueringen av filipinska kvinnor och barn som befunnit sig i Gaza då de var gifta med palestinier uppgav som anledning för sin flykt att Hamas hade försökt rekrytera deras söner. DEtta är något som ännu inte har nämnts i media men vilket har varit uppenbart vid de två intifadorna. Användandet av barn, inte bara som mänskliga sköldar, utan som beväpnade mänskliga sköldar.

Morgan Johansson sa...

Ja, Ben, vi har två olika källor från två olika tidpunkter. Men jag kan gärna tillstå att för att komma upp i över 50 procent måste man nog också räkna de döda vuxna civila männen. Men då kommer vi nog en bra bit över 50 procent. Det gör ju inte Israels sak mycket starkare. Det är fortfarande en massaker.
Det finns ingen anledning att stödja Hamas. Men man måste kunna ta ställning för palestinierna i denna konflikt, utan att ta ställning för Hamas - på samma sätt som att de som stödjer Israel inte ska behöva buntas samman med extrema bosättare.
Det är emellertid också så att stödet för Hamas nu växer kraftigt bland palestinierna, och det kommer att vara omöjligt för världssamfundet att lösa konflikten utan att förhandla med Hamas. Jag stödjer Pierre Schori som i Sydsvenskan idag säger att det var ett misstag att USA en gång fick sin vilja igenom att terroriststämpla Hamas. F ö noterar han också att Israel en gång stöttade Hamas, för att försvaga PLO.
Så kan det gå till i storpolitiken.