onsdag 11 november 2009

Lund 1939 - Vellinge 2009

Den 6 mars 1939 samlades över 1 000 studenter på kårmöte i Lund för att diskutera Medicinalstyrelsens förslag att i Sverige ge en fristad åt tio (10) judiska läkare från Tyskland. Mötet blev en kraftmätning mellan nazistiska och radikala studenter.

"Stoppa judeimporten" var nazisternas slagord, och man vann på kårmötet. Med 731 röster mot 357 sa mötet nej till att ta emot jagade judar från Tyskland. I den resolution som antogs varnades för att "främmande element upptogs i vårt folk".

Om detta kan man läsa i Sverker Oredssons bok "Lunds Universitet under andra världskriget".

Det är exakt 70 år sedan. Man trodde att den tiden var förbi, att man inte skulle kunna hålla sådana möten längre. Men det går tydligen, åtminstone i Hököpinge, Vellinge kommun. Där gick hundratals bybor man ur huse för att i hetsiga ordalag protestera mot att trettio (30) ensamkommande flyktingbarn kan få bo i Hököpinge under den tid som deras asylansökan prövas.

Moderater och Sverigedemokrater sjöng i kör. De sa visserligen inte "stoppa flyktingbarnimporten", men det var inte långt ifrån: "Kan vi stoppa det, så ska vi stoppa det!" utropade Carina Larsson (M). Och Sverigedemokraten rev tydligen ner applåder när han sa att man inte skulle göra Malmös problem till Vellinges.

Nähä. Ja, det går kanske hem i Vellinge när man kastar skit på Malmö. Men ärligt talat: vem skulle vilja bo i Vellinge om inte Malmö fanns?

Kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M) hörde jag på radion igår. Han låtsades att han inte hade något emot flyktingar, men beslutet att förlägga flyktingbarnen i Hököpinge "hade inte gått rätt till". Och nu ska han visst försöka använda brandskyddsreglerna för att stoppa boendet.

Ständigt samma undanflykter. Ljungman har ju i alla tider sagt nej till flyktingar, precis som sin företrädare Göran Holm. Det svepskäl man angett är att den statliga kompensationen är för låg. Men nu motsätter man sig alltså också ett boende som Vellinge inte betalar ett öre för. Det är alltså inte där skon klämmer.

De borde skämmas. Vellinge är en av Sveriges rikaste kommuner. Där, om någonstans, borde man kunna visa lite solidaritet. Men det vill man inte, och det beror varken på pengar eller på att beslutet fattats på fel sätt. Man vill helt enkelt inte ha in hjälpbehövande människor i kommunen.

Den enda invandrare som är välkommen till Vellinge, är den som kommer med buss från Malmö på morgonen för att städa villorna på Näset.

(SDS, SDS, SDS, SvD, AB, SDS, SvD, DN, DN, Expressen)

26 kommentarer:

Daniel sa...

Game, set & match!

Anonym sa...

"Men ärligt talat: vem skulle vilja bo i Vellinge om inte Malmö fanns?"

Hahaha. Får man låna den?

Morgan Johansson sa...

Tack Daniel! Och Michel: självklart får du låna det! Ibland blir man ju bara så trött på den inkrökta föreställningen om att man kan slippa alla problem i världen om man bara stänger in sig på sin egen lilla plats på jorden och sluter ögonen...

Catherine sa...

På kommungränsen till Vellinge sitter skylten "här är friheten större". Det gäller tydligen bara vissa. Den fria företagsamheten verkar också ha upphört...

Mikael H. sa...

Om man är så urbota korkad att man jämför händelsen i Lund 1939 med de s.k. flyktingbarnen till Hököpinge i år, som i och för sig inte är barn utan unga män, då måste Morgan Johansson (s) var totalt renons på svensk 1930-talshistoria samt även helt okunnig i flyktingfrågan, reglerad i lag.
Skrämmande!

Marika B Hansen sa...

Mycket bra Morgan! Egentligen borde man införa strafftullar för Vellingbor som vill ta del av kulturliv, gymnasieskola, högskola, kollektivtrafik och annat i Malmö. Vill man inte göra Malmös problem till Vellinges problem bör man i rimlighetens namn även avstå ifrån att besöka Malmö Opera.

Lars B. sa...

Svar till Marika B Hansen:

Om nu Vellingeborna inte är så intresserade av att ta emot dessa flyktingbarn, så finns säkert möjlighet för dig att upplåta någon sängplats åt dessa stackars barn i ditt hem.
Varför gör du inte det?

Marika B Hansen sa...

Till Lars B

Ingen har väl bett Vellingeborna att upplåta något mer än ett vandrarhem åt dessa behövande barn? Frågan är om de brydde sig om vem som bodde på vandrarhemmet tidigare? Du vet ingenting om mitt liv, de som gör det skulle skratta gott åt din fråga :-) Ha det så bra, hoppas du också bjuder in någon som berikar ditt liv någon dag!

Lars B. sa...

Svar till Marika B Hansen:

Märkligt undanglidande svar jag får?
Jag måste tydligen förtydliga mig som till ett barn i kindergarten.
Vellingeborna är inte intresserade av att ta emot dessa flyktingbarn.
Är det så svårt att förstå??
Återigen: Du rackar ner på Velligeborna för att de inte vill ha något som helst att göra med dess s.k. flyktingbarn, som i och för sig är unga män.
Du verkar vilja det och därför frågar jag dig återigen:
Varför erbjuder du dig inte att ta emot ett eller flera av de flyktingbarn, du påstår dig vurma för?

Morgan Johansson sa...

Mikael, jag vet nog mer om svenskt 1930-tal än vad du kanske tror. Och parallellen mellan studentkårens möte 1939 och mötet i Hököpinge 2009 är uppenbar. Det är samma mekanismer som verkar, samma typ av hatfyllda aggressiva politiker som med illvillig ryktesspridning försöker att exploatera människors misstro och rädsla för det främmande. Det är också samma partier: 1939 var högerpartiet i Riksdagen, dåtidens moderater, emot att de judiska läkarna skulle släppas in. Och utanför Riksdagen stod, då som nu, nationalistiska och nazistiska krafter och eldade på med sin hatpropaganda. Hur det slutade vet vi alla.
Lars B, du har fått ditt svar av Marika och det får du vara vänlig och respektera. Din fråga är inte relevant. Ingen kräver att någon ska upplåta sitt hem åt någon flykting. Det gjorde visserligen många svenskar under andra världskriget, men i dag har vi bättre sätt att ta hand om hjälpbehövande.
Din argumentation är dessutom egendomlig i sin personfixering. Jag vill t ex att vi ska minska utsläppen av växthusgaser. Tänker du då kräva att jag flyttar ut i en grotta? Och jag vill att vi tar hand om dem som inte kan försörja sig själva - tänker du då kräva att jag ska skänka bort allt jag äger till välgörenhet?
Dessutom har du en mycket nedlåtande och aggressiv attityd som du får lägga av med, annars klipper jag bort dina inlägg. Jag tänker inte tillåta att min blogg blir forum för aggressiva och ändlösa personpåhopp på andra skribenter.

jape sa...

http://img267.imageshack.us/img267/9931/vellingerasister.png

Nosententia sa...

Moderaterna i Vellinge kommuns hyckleri blir än mer uppenbart när man ser att Attendo Care är privat och alltså borde få sköta sin företagsamhet fritt och ta hand om så mycket flyktingar de vill. Trodde moeraterna gillade fri företagsdamhet ...

Tomas sa...

Jag tycker detta saknar total relevans.

1. "Barn"?
Det är INGA barn utan yngre muslimska män som via sin släkt
har betalat flyktingsmugglare pengar för en tjänst i förskott.

2. Asylsökandet är olagligt
eftersom Schengen medför att dessa sk. "flyktingbarn" skall söka asyl i första EUland. Hur har dessa sk barn lyckats ta sig till Sverige
utan att passera Tyskland, Danmark
Finland eller Baltikum??.

3.
När dessa sk "flyktingbarn" får asyl så kommer feta släkten som ett brev på posten. Därav begreppet ankarbarn.

4. När "barnen" och dess släktingar får bidrag kommer en del av deras pengar återgå som betalning till den organiserade brottsligheten som sköter människosmugglingen. Detta medför
att Sveriges sk humana regler för flyktingasyl medför att kriminella nätverk tjänar grova pengar.

Så jag helt emot detta regelvidriga kryphål och hoppas på en regeländring snarast.

Skattemedel skall inte gå till organiserad kriminalitet eller stödjer du maffian och tycker det bra med en import av arbetslöshet samt fler bidragstagare ??

Marika B Hansen sa...

Hade inte tänkt lämna fler kommentarer till detta inläg men...

Tomas:
Det finns inget som helst stöd för något av det du skriver!

De sk "ankarbarnen" är, enligt Migrationsverket, ett påhitt och en farhåga som Sverigedemokraterna brukar föra fram,det har inte alls blivit så i verkligheten. Du kan kolla upp det själv om du vill.

Alla barn som kommer hit kommer inte heller att beviljas asyl. Vandrarhemmet i Vellinge är ett sk transitboende, de ungdomar som beviljas asyl flyttar vidare efter hand.

De barn eller ungdomar som kommer hit ökar i antal av olika orsaker. En av dessa är att fler barnsoldater rekryteras i konflikterna runt om i världen, därför är många av dem tonårskillar. Jag förstår inte hur du kan veta något om deras trosuppfattning och anser att detta saknar all relevans i diskussionen om Vellinge kommuns ställningstagande.

Jag begriper att du inte har träffat något av dessa barn. Jag har träffat flera av dem genom mitt arbete i socialtjänsten. De kom från Libanon, Afghanistan och Pakistan. Det är sant att de inte är att betrakta som barn i den bemärkelsen att de är vana vid att klara sig själva och ta ansvar för sin situation. Min erfarenhet är att dessa killar är mer motiverade att lära sig svenska, skaffa sig en utbildning mm än många andra jag stött på. De behöver lite hjälp av samhället för att komma igång och Vellinge borde se dem som en tillgång istället för en börda. Förhoppningsvis kommer en del av dem att vilja söka sig till arbeten inom den offentliga sektorn, där väntar nämligen en stor brist på arbetskraft inom några år!

Mikael H. sa...

Fråga till Morgan:

I Sverige idag så är det i princip acceptabelt att utpeka judarna i Sverige för det som sker i Israel. Det är en orimlig koppling.

Många judar känner en mycket stor otrygghet här.

Bakom denna nya rasism ligger till en stor del de så kallade flyktingarna från Mellanöstern.
Men här ligger du och det politiskt korrekta etablissemanget lågt.

Kan du förklara detta för mig?

Mikael H. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mikael H. sa...

Vet inte vad du surrar om i ditt inlägg från den 12 nov 2009 13:58, men det är ju lite trist att man blir nazistanklagad bara för att man inte ställer upp på vår slappa flyktingpolitik.

"Hur det slutade vet vi alla."

Vad syftar du på här ?

Baltutlämningen ?

Mikael H. sa...

Hej Morgan!

Du har två frågor från mig som du inte har besvarat!
Tackar på förhand för svar!

Vänligen,
Mikael H.

Mikael H. sa...

Jag har ställt två (2!) frågor till dig Morgan Johansson, utan att få svar.

Fråga 1: 14 nov 2009 03:47
-"- 2: 16 nov 2009 15:05


Inte heller Tomas har fått svar på sitt klockrena inlägg från den 12 nov 2009 15:27.
(Din partikollegas Marika B. Hansens nonsenssvar räknas inte!)

Helt uppenbart var frågorna för svåra för dig.
Jag är inte förvånad.
.
.

Mikael H. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mikael H. sa...

Lägg ner din "Skräpblogg" Morgan!
Du gör dig till ett åtlöje mot de som halkar in på här.
/MH

Morgan Johansson sa...

Det är förstås roligt att vara så efterfrågad, Mikael. Du är visst frustrerad över att jag inte svarat på din fråga. Men ärligt talat uppfattade jag inte det som frågor, utan mer som påståenden.
Hur som helst: det är inte acceptabelt att utpeka judarna i Sverige som ansvariga för vad som händer i Israel. Det är naturligtvis Israels regering som bär ansvaret t ex för Gazakriget. Det finns f ö gott om judar, både i Sverige och i Israel, som tar avstånd från den israeliska högerregeringens ockupationspolitik.
Sedan försöker du få det till att det är muslimerna i Sverige är antisemiter. Säkert finns det gott om muslimer som inte gillar judar, eftersom de inte gillar Israels behandling av palestinier. Men den ideologiska antisemitismen i västvärlden har mycket äldre rötter. Martin Luther förespråkade t ex att synagogerna skulle brännas och judarna köras ut ur Tyskland i en av sina mest spridda skrifter "Om judarna och deras lögner". Och det var en påve på 1200-talet, Innocentius III, som kom på idén att tvinga judarna att bära ett särskilt märke, något som Hitler senare anknöt till när han tvingade alla judar att bära en gul Davidsstjärna. Historiskt sett så har judarna ofta haft det bättre i muslimska områden än i kristna.
Det är först på senare år som högerextrema velat ta judarna till sitt hjärta. Då är det ett slags "fiendens fiende är min vän"-resonemang: eftersom araber och judar är fiender i Mellanöstern, solidariserar sig islamhatarna med judarna.
De flesta judar jag känner betackar sig för det sällskapet. De vet mycket väl vem som har varit deras värsta fiender. Och det var naturligtvis det jag syftade på, som svar på din andra fråga: den brutala förföljelse som ledde till Förintelsen.

Mikael H. sa...

Morgan,

Din jämförelse mellan Vellinges ankarbarn och de tio judiska läkarna är direkt löjlig, knappt värd att kommentera.

"Det är först på senare år som högerextrema velat ta judarna till sitt hjärta"
Min uppfattning är precis tvärtom. Ända sedan nazismens födelse och andra världskriget har högerextrema och muslimer gått hand i hand.
Hitler hade en muslimsk brigad och stod på väldigt god fot med judehataren och mutfin Hadj Amin el-Hussein.
Idag är det bara att konstatera vilka som går sida vid sida när muslimerna demonstrerar mot typ Ghaza eller tennislandskampen i Malmö mellan Sverige och Israel.
Muslimer, högerextrema och givetvis lille Stalin, Lars Ohly. Inga problem med hitlerhälsningar i detta muntra sällskap.
Vad är den gemensamma nämnaren? Givetvis judehatet.
Det blir underkänt i historiekunskap för dig Morgan.

Därav valet av ditt parti, SAP.
Ju mindre man kan desto bättre CV för karriär i bidragspartiet.

Måna Ahkbar!

/Mikael H.

Mikael H. sa...

Mitt inlägg från 2 januari 2010 har inte bemötts av dig, vilket som bekant innebär att "den som tiger samtycker".
Bra - då är vi överens om ankarbarn och om bl.a. muslimernas judehat.

Beträffande ankarbarn kan jag inte underlåta att du får ta del av en liten solskenshistoria.
I en liten kommun i Skåne som inte varit så sugna på att ta emot de s.k. ankar-/flyktingbarnen, men i år ändrade sig och tog i alla fall emot cirka 6 barn.
Efter några veckor kom en av det lilla barnets (ofta har barnen skägg) anhöriga på 12 personer till det lilla samhället som kommunen också fick ta om hand. Detta var som ren bonus. ;-)

Marika B Hansen sa...

Mikael H:
Jag förstår att Morgan inte bemöter det du säger. Ni har inte samma människosyn och ni delar inte grundsynen om alla människors lika värde. Jag tycker att Morgan har goda kunskaper och ett nyanserat sätt att se på konflikter, världen och människorna i den, även om vi inte heller alltid är överens om allt i detalj.
Det verkar inte du ha, din syn är mer åt det svart-vita hållet och det hörs att du dömer alla som tillhör religionen Islam efter samma måttstock. Ingenting kan vara mera fel och jag förstår att Morgan inte bemöter en människa som för ett så klent och förenklat resonemang.
Jag hoppas att någonting, någon dag får dig att öppna ögonen och se världen på ett mer nyanserat sätt och sluta upp med att värdera människor efter deras tro eller etniska ursprung. Mest för din egen skull.
/Marika

Mikael H. sa...

Ja, du Marika först en fråga:
-Kan ni sossar inte svara för er själva?
Morgan svarade åt dig och du svarar åt Morgan.
Märkligt beteende även om jag vet att ”ta ansvar” är något som sossar fasar för.

Först förstod jag inte vad du ville säga med din text, men sedan förstod jag att allt var ironi.
Ganska lyckat tvingas jag medge ;-)

/Mikael H.