onsdag 30 maj 2007

SM i självskryt och namedropping

Idag hade vi det andra utfrågningen av utrikesminister Carl Bildt i KU. Vi har ju tidigare frågat ut honom om de pengar han fått från Vostok Nafta, om optionerna i Legg Mason och om engagemanget för Lundin Oil. Den här gången rörde det uppgifter om att han fortfarande var engagerad i en rad organisationer, trots att han själv uppgett att han lämnat allt.

En utfrågning av Carl Bildt är rolig på så vis att det blir så uppenbart hur uppfylld av sig själv han är. Inledningen i dag går nog till historien som rekord i självskryt och namedropping - han ägnade tio minuter åt att förklara hur efterfrågad han var av olika organisationer och tankesmedjor, som gärna ville ha honom som rådgivare, hur viktiga och prominenta personer han därmed kom att umgås med, och hur tacksamma vi alla borde vara för att vi har en sådan utrikesminister.

Jag har nästan svårt att hålla mig för skratt i sådana situationer. Det är något gulligt, ja nästan lite barnsligt, med en person som inte ens försöker att hålla en normal självdistans. Samtidigt kan det inte vara lätt att vara i hans närhet till vardags. Och jag kan inte låta bli att konstatera att de verkligt stora personligheterna i politiken samtidigt ofta är de mest ödmjuka. De behöver inte försöka glänsa och hänvisa till fint sällskap - de lyser ändå. Men till den gruppen hör inte Bildt.

Vad finns då att säga i sak? Ja, Carl Bildt hade tydligen minst 56 uppdrag när han tillträdde som utrikesminister. Det är klart att det är svårt, t o m för en person med Bildts enligt egen utsago enorma kapacitet, att hålla reda på allt. Nu uppger 10 organisationer att han fortfarande sitter i deras rådgivande styrelser, råd etc. Det säger de fortfarande på sina hemsidor.

När vi frågar honom om det, påstår han att de missförstått saker, att han visst avsagt sig allt. Men han kan inte dokumentera det med något skriftligt, och han svävar på svaren när man ställer den raka frågan om när han avsade sig uppdragen.

Nå, jag tror att det är så enkelt att han inte har avsagt sig allt, beroende på att han inte kunnat hålla reda på alla organisationer som han lånat sitt namn till. Om man sitter i en styrelse och ska avgå, så skriver man ju i normala fall till styrelsen och begär entledigande. Men det har han inte gjort. Fast det gör man kanske inte i den fina internationella tankesmedjevärlden.

Är då detta så farligt? Nja, vi har betydligt värre saker på honom än detta - pengarna han fick från Vostok Nafta och jävssituationen när regeringen beslutade om prospektering av gasledningen genom Östersjön, optionerna från Legg Mason, hans verksamhet i folkmordets Sudan för Lundin Oil, t ex. Samtidigt ska det inte förringas. Enligt regeringsformen, 6 kap 9 §, får ett statsråd inte inneha uppdrag som kan rubba hans förtroende, och det kan onekligen dessa engagemang göra.

KU kommer att landa i ett granskningsbetänkande nästa vecka, 7 juni. Om utfrågningen kan man läsa i SvD, DN och Ekot, och den kan ses i sin helhet på riksdagens webb-TV.

I övrigt har den borgerliga majoriteten idag beslutat om avdrag för hushållsnära tjänster. Detta avdrag är på hela 50 000 kronor per person - ett hushåll med två vuxna kan alltså få en skattesubventionering på upp till 100 000 kronor, om man anställer någon som städar och tvättar hemma! Kalaset kostar staten 1,3 miljarder kronor, som annars kunde gått till sjukvård eller skola.

Det är ett rent hembiträdesbidrag, som säkert går hem på Östermalm. Så inte nog med att skatterna nu sänks dramatiskt för de 10 procent rikaste i Sverige, med sänkt fastighetsskatt och borttagen förmögenhetsskatt - nu ska vi dessutom betala deras tvätt och städning.

1 kommentar:

Hansa sa...

Du gjorde bort dig rätt kraftigt. Jantemänniska.