måndag 23 juli 2007

Bra för Turkiet - och nu måste CHP omprövas som s-parti

Valresultatet i Turkiet är befriande, både för landet och Europa. Man kan läsa om det i t ex SvD och DN.

Jag har följt turkisk politik i många år nu. Först som svensk representant i Socialistinternationalens arbetsgrupp för kurdiska frågor, från 1999. Sedan som svensk ledamot i en högnivågrupp som för Europeiska Socialistpartiets räkning följer medlemskapsförhandlingarna mellan Turkiet och EU, från 2005. Den gruppen leds av Finlands förre statsminister Paavo Lipponen och Greklands förre utrikesminister Georgious Papandreou. Jag har därför gjort ett otal resor till Turkiet under åren, och träffat premiärminister Erdogan, utrikesminister Gül, oppositionsledaren Baykal och ett flertal andra politiker i landet.

Min bild är att även om AKP har rötter i politisk islam och har en i grunden värdekonservativ hållning, så har det gjort mer för demokrati, yttrandefrihet, social sammanhållning och närmande till Europa än någon annan politisk kraft i Turkiet på mycket länge. Erdogan erkände t ex kurderna som folkgrupp för några år sedan, man har under ledning av den mycket duktige chefsförhandlaren Babacan målmedvetet drivit på i EU-förhandlingarna, man vill reformera artikel 301 i strafflagen som inskränker yttrandefriheten och man satsar på välfärdsreformer för folkflertalet.

Det är inte helt enkelt att översätta turkisk politik till vanlig västerländs höger-vänsterskala. Utrikesminister Gül sa till mig förra hösten att "jag förstår inte varför CHP är med i Socialistinternationalen - det är ju vi i AKP som är det socialdemokratiska partiet i Turkiet!"

Det ligger något i det, om man ser till hållningen när det gäller socialpolitik, yttrandefrihet och minoriteters rättigheter. Samtidigt känns de religiösa rötterna främmande för socialdemokratisk idétradition, men det tonar man ner så mycket man kan numera.

AKP dominerar nu helt i turkisk politik, och kan kanske äntligen befria Turkiet från militärens förlamande inflytande. Men valresultatet är också en kommentar till de turkietfientliga krafterna i Europa, nu personifierad av Frankrikes nye president Sarkozy. Det gick inte att provocera fram en stark anti-Europahållning i Turkiet, efter att Sarkozy fått EU att bromsa förhandlingarna förra månaden. Tvärtom: de turkiska väljarna bekräftade att man vill se ett turkiskt medlemskap i EU, oavsett om västledare försöker piska upp anti-turkiska stämningar i Europa. Det är ett viktigt besked.

För det största oppositionspartiet, CHP, är valet en katastrof. Inte nog med att man misslyckades med att ta makten i det nyval man provocerade fram genom att sabotera valet av president i våras. Dessutom öppnade man genom sin hetsnationalistiska retorik upp för högerextrema krafter, genom att det halvfascistiska MHP kom in i parlamentet. CHP gick till val på nationalism, hat mot kurderna och EU-fientlighet - och det enda man lyckades med var att få in MHP i parlamentet.

Som jag skrev i SvD i lördags: det är nu verkligen dags att kasta ut CHP ur Socialistinternationalen. Men kanske kan valresultatet föra det lyckliga med sig, att partiledaren Baykal tvingas avgå, och partiet gör en omsvängning. Då kanske det kan hitta tillbaka till en socialdemokratisk dagordning. Men det återstår att se.

17 kommentarer:

Nikke sa...

CHPs valkampanj hade INGET EMOT kurderna utan PKK-kurdterrorister...

PKK är terrorriststämplat av FN, Interpol,och EU och fortfarnade är de versamma i östra Turkiet där de dödar 2-3 soldater VARJE DAG!!!

Smamanlagt har cirka 40 000 människor förlorat sina liv i Turkiet de senaste 20 åren pga. PKKs terrorverksamhet.

Enbart 3.7 procent av kurderna i Turkiet röstade på DTP (Oberoende)kurdpartiet och fick sammanlagt 20 mandat.

Altså inte ens kurderna själva stöötar sitt "eget" parti.

Någonting och tänka på...


OCH blanda inte ihop kurder med PKK. Enligt SÄPOs källor så är 3 av 4 kurder som bor i Sverige aktiva eller passiva anhängare av PKK. De flesta kurder som fick asyl här fick det innan PKK hade blivit erkänt av Interpol, FN och EU som terroristorganisation.

Naivt nog så trodde man på den tiden att PKK kurderna var frihetskämpar:)

Så i enlighet med de flesta kurders BAKGRUND i Sverige så får man höra rätt så många snyfthistorier om kurder från PKK kurder...vilken tur att kurdistan i Norra Irak har bildats.

Wilhelm Raab sa...

"jag förstår inte varför CHP är med i Socialistinternationalen - det är ju vi i AKP som är det socialdemokratiska partiet i Turkiet!"

Vad lustigt att läsa det citatet. Jag är väldigt oinsatt i Turkiets politik*, men jag har läst en hel del den senaste veckan och det som har förbryllat mig är just att AKP inte har setts som "socialdemokraterna i Turkiet" bland svensk media. Å andra sidan har jag inte så mycket till övers för höger-vänster-skalan, den är fördummande i sin enkelhet. Kul, tack för det du skrivit.


* Trots att jag är nära vän till en kurdisk man som under -80-talet kämpade för rättigheten att tala kurdiska - och blev grovt misshandlad i fängelse och sedan flydde hit. Som lite perspektiv på det "nikke" skrev i sin kommentar. Saker är tyvärr inte svartvita, även om världen vore bekväm om det var så.

Morgan Johansson sa...

Ja, Nikke, självklart är PKK en terroristorganisation. Jag tycker dessutom att PKK idag är ett av de största problemen när det gäller arbetet för kurdernas rättigheter. Så länge PKK finns, har militären en tydlig fiende att skrämmas med, när man motsätter sig demokratiska reformer.

Problemet med CHP är att man faktiskt motsatt sig all utveckling av dessa rättigheter. Nu senast när man motsätter sig en reformering av av artikel 301. Jag träffade Baykal i november förra året, och fick då mina värsta farhågor bekräftade.

FTFT sa...

Wilhelm Raab,

Apropå våld och förtryck...

Jag tänkte rekommendea dig följande länk för att du ska kunna se att PKK är kurdernas terroristorganisation och att Turkiet har förlorat 40 000 pga. deras terrorattentat!

Klicka gärna på fliken (detay) på höger sida i länken och läs om de mördade Turkiska soldater...(deras födelseår, namn, födelseort och datum då de mördades av PKK-kurdterrorister.

OCH glöm inte att denna länk är bara ett axplock av alla stupade pga kurdterrorn...

Föreställ dig gärna också sorgen av alla familjemedlemmar de lämnar efter sig samt alla INVALIDER som terrorn har orsakat!

Här är länken:
http://www.sehitlerolmez.com/sehitler.php?sayfa=1

Wilhelm Raab sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Wilhelm Raab sa...

(suck - var lite för snabb på skickaknappen... nåväl: )

"ftft": jag säger inte emot detta på något vis. Men tack för länktipset.

Claes Nordmark sa...

Hej Morgan!

Håller fullständigt med dig om att CHP ska ut ur socialistinternationalen! Har pratat med många ur DTP här nere i Diyarbakir med omnejd och de är otroligt frustrerade att CHP är medlemmar i den socialdemokratiska familjen (läs mer om resan på min blogg).

BWT sa...

Claes Nordmark,

Om CHP ska ut ur socialdemokratiska familjen eller inte avgörs inte av 1 miljon människor i Diyarbakir (nu vet jag ju inte om du har hunnit prata med alla där men..)utan cirka 9 miljoner människor som röstat på dem...

CHP har trots allt fått 21% av de totala rösterna...var femte människa i Turkiet har röstat på dem...sedan vad folk i Diyarbakir tycker om CHP eller inte har mindre betydelse.

De är FOLKVALDA!!!

Morgan Johansson sa...

Claes: kul att du är på plats! Hör av dig när du kommit hem, så får vi ses. Ftft: ja, pkk är terrorister, som IRA eller ETA. Men det finns ingen militär lösning. Bättre att göra som i spanien och Storbritannien: förhandla med fienden. Om PKK-soldater erbjöds amnesti, skulle många komma ner från bergen, och hela organisationen försvagas. Och BWT: det är SI som avgör medlemskapet, inte CHPs väljare.

BWT sa...

Hej Morgan,

Den dagen Sverige råkar ut för TERRORISTER så kan vi sitta och förhandla med dem om vilken del av SVERIGE vi ska SKÄNKA BORT till dem.

Håller med dig helt i denna fråga.

BWT sa...

Om det är så att det är SI som avgör, i enlighet med vad en och annan sosse i Sverige:) tycker om CHP, Turkiets näst största parti, och dess öde så borde din partikamrat Claes ha vetat om det...så det var onödigt att han refererade till vad Diyarbakirbor tycker i denna fråga för att bekräfta sitt påsåtende ty Diyarbakirbor utgör ju bara 1.3 procent av Turkiets befolkning...

Claes Nordmark sa...

Morgan: Åkte direkt upp till föräldrarna i Boden och har nu min sista semestervecka. Hör av mig när jag sen är tillbaka i Sthlm, så ses vi!

BWT: Precis som du tror och som Morgan säger så är det SI som avgör om CHP ska vara kvar i SI eller ej. Och medlemsorganisationerna i SI (bl.a. svenska sossarna) kollar så klart på hur CHP har agerat i hemlandet, vilket nu är orsaken till att CHP riskerar uteslutning eftersom man inte har betett sig speciellt "socialdemokratiskt". Då kan det vara väldigt relevant att höra vad olika röster i landet tycker om CHP, t.ex. politiskt aktiva människor i Diyarbakir med omnejd.

Markus sa...

Morgan, såg du vår seger på SSU-kongressen?

Du behöver ju inte hålla med om vårt upplägg men principen kan du väl tycka är kul?

SSU vill riva upp pensionsreformen...

http://markusblomberg.blogspot.com/2007/08/ssu-vill-riva-upp-pensionsreformen.html

Mackan sa...

Nu får det vara nog med flummet. Många medlemmar i SAP känner att de inte kan identifiera sig med Sahlin. Om någon enskild människa har skadat partiet, så är det hon.

Vi är många som är trötta, och snart kanske vi bildar ett utbrytarparti om inte SAP återgår till sina rötter, vilka bygger på solidaritet, humanism, demokratisk socialism och inte på opportunism, elitism och europeisk kapitalism.

Gärningsmannen sa...

Det som är rätt i Turkiet är religiös höger i Sverige. Snacka om hyckleri. För visst är AKP en islamsk variant av kristdemokraterna? Hur är det nu, det där med religion och politik...?

Morgan Johansson sa...

Markus, jodå jag såg resultatet på SSU-kongressen. Läste en insändare av dig i SDS häromdagen också. Min inställning är att vi ska hålla fast vid överenskommelsen, men bara på villkor av att regeringen tar tillbaka de försämringar man gjorde av förtidspensionärernas ålderspension. Man måste lämna tillbaka de 1,7 miljarder kronor man nallade av pensionssystemet förra året. Gör man inte det, har borgerligheten brutit pensionsöverenskommelsen, och då kan s också börja driva krav på förändringar av pensionssystemet.
Mackan: jag tycker att du ska ge Mona Sahiln en chans. Hon har börjat bra.
Gärningsmannen: turkisk politik är inte så enkel att översätta till vanlig höger-vänsterskala. Men även om AKP är ett konservativt parti, så är det demokratiskt. Då är det att föredra framför ett parti som i praktiken ville provocera fram militärstyre.

Osman sa...

Med facit i hand så här efter valet den 22 juli 2007 kan man konstatera:

Att CHP fortfarande bör kastas ut ur Socialistinternationalen.

Att DTP är ett vänsternationalistiskt parti som öppet tar PKKs terror och organisationen i försvar.

Ett nytt turkisk och kurdiskt vänsteralternativ är ett måste.

CHP står för kemalistisk vänsternationalism, medan deras kurdiska motsvarigheter i DTP står för marxistisk vänsternationalism.

Ska socialdemokratin söka bundsförvanter i Turkiet så bör dom leta bland AK P:s ledamöter.

Turkiets nuvarande turistminister hälsade sina nya partikamrater med en knyten näve mot bröstet innan valet när han presenterades som AK P:are.